Čovjek koji je mijenjao svijet
0

Godišnjica smrti Johna Lennona

Sarajevo-x.com
Na današnji dan prije 29 godina preminuo je John Lennon, jedan od najvećih engleskih rock muzičara, umjetnik i mirovni aktivist kojeg najviše pamtimo kao osnivača legendarnih The Beatlesa.

Hladne decembarske noći 1980. godine metak ispaljen iz revolvera duševnog bolesnika, Marka Davida Chapmana, odnio je muzičku legendu, no on je nastavio da živi u srcima brojnih ljudi širom svijeta kroz svoje pjesme, pjesme koje su zauvijek ostale duboko utkane u svjetsku historiju.

Svjetsku slavu je dosegao s grupom koju je i osnovao, Beatlesima. Najprije su svirali po manjim klubovima u Engleskoj i Njemačkoj da bi za kratko vrijeme postali veoma popularni, a 13 albuma i 20 singlova koje su objavili zauvijek su otišli u legendu.

Za vrijeme svoje solo karijere Lennon je snimio nikad prevaziđeni album 'Imagine' koji odiše željom za nekim boljim vremenima.

Sam album je nastao kao odgovor na Vijetnamski rat i nakon ovog albuma Lennon biva proglašen političkim i mirovnim aktivistom. Njegovu pjesmu 'Give Peace A Chance' pjevalo je preko pola miliona demonstranata u Washingtonu za vrijeme Drugog Dana Moratorijuma na Vijetnamski rat.

Jedan od najvećih svjetskih muzičara, čiji je život obilježila i ljubavna veza i brak sa Yoko Ono, je otišao prebrzo i nenadano. Hladnokrvno ga je ubio njegov obožavatelj koji je vapio za slavom.

"Nikad nisam bio niko važan, htio sam biti slavan“, kazao je Chapman priznajući krivicu za ubistvo rock legende.