Stavljena na crnu listu
0

Glumica Michelle Yeoh deportovana iz Mianmara

Sarajevo-x.com
Michelle Yeoh
Michelle Yeoh
Holivudska glumica Michelle Yeoh, koja je utjelovila poznatu mijanmarsku političarku Aung San Suu Kyi u predstojećem filmu, deportovana je iz Mianmara i stavljena na crnu listu te zemlje.

Bivša Bondova djevojka pokušala je ući u zemlju 22. juna, ali su joj na aredromu zabranili ulaz i istog dana je deportovali.

Neimenovani vladin zvaničnik kazao je novinarima da je Michelle na crnoj listi, te da više neće moći posjećivati Mianmar, gdje je bila u decembru kako bi se upoznala sa Aung San Suu Kyi. Zvaničnik nije objasnio razloge ovakve odluke.

I glasnogovornik Suu Kyi potvrdio je da je Yeoh deportovana, ali nije imao druge detalje.

Film o životu Nobelovke Suu Kyi naziva "Lady", koji režira Luc Besson, trebao bi izaći krajem godine.

Suu Kyi (66) je posljednjih 20 godina provela kao zatvorenica bivše vojne hunte. Puštena je prošle godine, samo nekoliko dana nakon izbora u kojima joj je bilo zabranjeno da se kandiduje.

To su bili prvi izbori u Mianmaru u 20 godina, a u martu, vojna hunta predala je vlast civilnoj vladi.

No, malo toga se promijenilo jer je nova vlada samo paravan za nastavak vojne vladavine, koja je na vlasti od 1962.

Yeoh je posjetila Mianmar u decembru kako bi jedno vrijeme provela sa Suu Kyi i pripremila se za film, koji je sniman u susjednom Tajlandu.

Yeoh, bivša Miss Malezije, stekla je međunarodni ugled kao Bondova djevojka u filmu "Tomorrow Never Dies" u kojem je glumila sa Pierceom Brosnanom.