Poznati dizajner
5

Giorgio Armani dao kontroverznu izjavu o silovanju i naišao na brojne osude

DP
Giorgio Armani (Foto: EPA-EFE)
Giorgio Armani (Foto: EPA-EFE)
Poznati dizajner izazvao je pravi skandal svojim riječima i mnoge žene smatraju kako nije svjestan težine onoga što je izgovorio i koliko je uvrijedio brojne žrtve.

Slavni dizajner Giorgio Armani (85) našao se u središtu skandala zbog poređenja načina na koji dizajneri tretiraju žene sa silovanjem.

Armani je razgovarao s novinarima u petak, tokom prezentiranja svoje Emporio Armani linije na Milan Fashion Weeku.

On je tada rekao da se nalazi u trenutku kada može reći ono što misli, prije nego što je izjavio spornu analogiju koja se tiče seksualnog nasilja.

"Toliko se priča o silovanju žena, ali njih danas redovito 'siluju0 dizajneri", rekao je Giorgio.

"Razmišljam o određenim reklamama u kojima se žene prikazuju na provokativan način, polugole i mnoge žene osjećaju pritisak da moraju tako izgledati. To je za mene silovanje. Neugodno je", dodao je on.

Armani je svojoj izjavi dodao: "Kažemo da su žene silovane na svakom koraku. Žene nastavljaju silovati dizajneri"

Kada su ga pitali da objasni svoju izjavu, talijanski je dizajner rekao: "Žena može biti silovana na razne načine. Baciti je ispod stubišta ili joj sugerisati što da obuče na određeni način: za mene je to silovanje žene."

Armanijevi komentari naišli su na brojne kritike na društvenim mrežama, a jedna je osoba njegovo poređenje modnih savjeta i silovanja nazvala "besmislenim i opasnim".

"Iskorištavanje žena u modne svrhe nije nova pojava, daleko od toga. Mislim da je Armani uvijek pokušavao iskazati poštovanje ženama u svom poslu", napisala je jedna novinarka na svom Twitteru.

"Riječ silovanje znači puno, na bilo kojem jeziku", dodala je.

"Ovo je, doslovno, zlo. Prilično je uvredljivo samo tako 'bacati' to okolo", komentar je još jedne osobe.

U izjavi za The Independent, Armani je rekao da on "može razumjeti kako danas za tisak njegovi komentari mogu izgledati kao snažne izjave".

"Kada bih se mogao vratiti i koristiti drugu riječ kako bih izrazio da smo svi mi, dizajneri, dužni poštovati ženu za koju dizajniramo odjeću, napravio bih to", rekao je Armani.

"Iskoristio sam ovaj termin, provokativno, kako bih napravio pomak i usmjerio pažnju na ono što vjerujem da je jako važno i što je blisko mom srcu", dodao je dizajner.

Giorgio je dodao još i da vjeruje da će "izumiti novi tip feminizma" koji uravnotežuje "između strogosti i senzualnosti".

Objasnio je i to kako vjeruje da žena mora imati izbor "izabrati kako će se obući prema njenom mentalitetu i karakteru", a da istovremeno "uzima u obzir svoj fizički izgled i svoje godine, izbjegavajući podsmijehe".

"Vjerujem da određeni stilski prikazi, određena nametanja ne traže puno poštovanja prema ženama. Priznajem da sam ponekad bio kriv za to, kao dizajner, ali to je greška koju ne namjeravam ponoviti", zaključuje Armani.