O incidentu u Banjoj Luci
43

Gino iz Kultur Shocka kroz suze o napadima na LGBT aktiviste: Riječ "gay" znači biti sretan

D. J.
Screenshot: Facebook
Screenshot: Facebook
Frontmen američkog benda Kultur Shock Srđan Gino Jevđević osvrnuo je se na nedavne napade na okupljene članove i aktiviste Bh. povorke ponosa koja je održana u Banjoj Luci.
Srđan, Sarajlija s adresom u Seattleu, oštro je uz podršku supruge osudio napade koji su se dogodili 18. marta. Par se pred kamarama pojavio u majicama s natpisom "gay".

"Mirna grupa aktivista za ljudska prava kao i novinara je napadnuta i brutalno pretučena od strane kriminalaca i huligana, a policija i zvanične vlasti nisu ništa učinili da se zločin spriječi. U ovom momentu nam ostaje samo da se nadamo da će se povrijeđeni u jednom momentu oporaviti i da će zločinci jednog dana odgovarati pred zakonom za svoja nedjela", kazao je na početku videa.

"Ova riječ koju moja supruga Kim i ja nosimo na svojim majicama na engleskom znači biti sretan. Riječ gay isto tako predstavlja ljude koji su naši prijatelji, naša braća, naše sestre, naši rođaci, naša familija", kazao je i pojasnio da se on ne želi obraćati normalnim ljudima koji su napad osudili, ni kriminalcima, nego većini koja šuti.

"Obraćamo se ljudima koji sve ovo gledaju iz prikrajka i iz straha ne žele da se izjasne koliko ih ova tragedija tjera na mučninu i koliko su u stvari na strani prave. Dragi moji, ne smijete šutjeti. Šutnja je saučesništvo u zločinu koji se događa ispred naši očiju. Niko od vas ne traži da se pridružite paradi ako to ne želite, ali kad se ovako nešto strašno desi morate biti na strani istine i pravde. Molim vas budite hrabri i stanite na stranu pravde. Na drugoj strani je samo sila. Sila nije snaga, sila je slabost. Sila nije hrabrost, sila je strah", kazao je muzičarna rubu suza.

"A što se straha tiče - koga se to bojimo. Neki od njih koji su na strani sile možda se boje sami sebe?", zaključio je obraćanje.