Showbiz
0

Gerard Depardieu: Ja sam i dalje Francuz

SRNA
Gerard Depardieu
Gerard Depardieu
Francuski glumac Gerard Depardieu odbacio je tvrdnje da je prihvatio ruski pasoš da bi pobjegao od poreza u Francuskoj i istakao da je, iako će možda tražiti belgijsko državljanstvo, on još Francuz.

"Imam ruski pasoš, ali i dalje ostajem Francuz i vjerovatno ću imati i belgijsko državljanstvo", rekao je Depardieu.

On je rekao da bi, da je želio da izbjegne skupljače poreza, to davno učinio.

Depardieu (64), jedan od najpoznatijih glumaca u Francuskoj, pojavljuje se u više od 150 filmova. On je u centru oštre debate o porezu nakon što je francuska socijalistička vlada pokušala da napuni "državne kofere" velikim porezom za bogate.

Depardieu je izazvao kritike i uvrede nakon nedavne odluke da se preseli u susjednu Belgiju, gdje su porezi za bogate niži.

Nakon što ga je francuski premijer nazvao "patetičnim" i "nepatriotom" Depardieu je sredinom decembra poslao otvoreno pismo u kome je rekao da će da vrati pasoš i broj socijalnog osiguranja.

U međuvremenu, Depardieu se pojavio u Rusiji, gdje je prihvatio pasoš koji mu je lično uručio predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći iz Ciriha na marginama ceremonije dodjele nagrade za najboljeg fudbalera, Depardieu je rekao da su neki bogataši iz domena filma i zabave davno, još prije dvije decenije, napustili Francusku.