Humani slavni par
12

George i Amal Clooney donirali milion dolara za borbu protiv širenja mržnje u SAD-u

Klix.ba
George i Amal Clooney (Foto: EPA)
George i Amal Clooney (Foto: EPA)
George i Amal Clooney, koji su nedavno postali roditelji blizanaca, danas su još jednom pokazali kako su nesebičan i human slavni par. Naime, oni su donirali milion dolara Južnjačkom pravnom centru za siromašne kako bi pomogli borbi protiv nasilja i mržnje u SAD-u.

Ovaj centar ili američka neprofitna organizacija poznat je po tome što ne prihvata vladina sredstva, niti naplaćuje klijentima svoje usluge. Postao je je međunarodno poznat po svojim pravnim pobjedama protiv grupa bijelih supremacista, pravnom zastupanju žrtava grupa za širenje mržnje i monitoringu ovih grupa.

George i Amal su novac Centru uplatili preko Clooney Fondacije za pravdu. Kako su naveli u saopćenju, nasilje koje je izazvao bijeli supremacistički miting u Charlottesvilleu u Virginiji, pokazatelj je veće potrebe za borbom protiv grupa koje šire mržnju.

"Šta se desilo u Charlottesvilleu i ono što se dešava širom naše zemlje, zahtijeva veći zajednički angažman svih nas kako bismo se suprotstavili mržnji. Amal i ja smo željeli dati naš glas i finansijski podržati borbu za jednakost. Ne postoje dvije strane fanatičnosti i mržnje", istaknuo je slavni par u saopćenju.

Podsjećamo, George i Amal su osnovali Fondaciju za pravdu 2016. godine s ciljem unapređenja pravde u sudovima, zajednicama i učionicama širom svijeta. Fondacija je već ostvarila partnerstvo s UNICEF-om kako bi zajedničkim snagama otvorili škole za sirijske izbjeglice u Lebanonu.