Showbiz
0

George Clooney protestovao protiv projekta gradnje u italijanskom gradu

FENA
George Clooney
George Clooney
George Clooney se pridružio protestu kako bi se zaustavila izgradnja parkinga i šetališta u sjevernom italijanskom gradu na obali jezera u kojem posjeduje vilu jer strahuje da bi njegovo prisustvo moglo pretvoriti taj mirni grad u turističku atrakciju.

Clooney je bio među oko 300 mještana koji su potpisali peticiju protiv planirane gradnje u gradu Lagliju na jezeru Como, sudeći po organizatorima.

"Da, potpisao sam je. Skoro svaki građanin ju je potpisao", navodi Clooney u e-mailu upućenom Associated Pressu u petak.

"Brinem se što će ovaj grad koji postoji stotinama godina biti uništen jednostavno zato što ja živim u njemu posljednjih šest godina. Poručio sam svojim susjedima da ću učiniti ono što žele. A izgleda da oni ne žele da se uništi luka gdje lokalni ribari drže svoje čamce", piše Clooney.

Clooney navodi kako izgleda da je peticija imala željeni efekt i da je gradonačelnik objavio u četvrtak da su makar neki od planova - za koji protivnici tvrde da će uništiti okoliš kao i luku iz 18. stoljeća - prekinuti.

"Peticija, koju je potpisalo tri četvrtine grada, izgleda da je urodila plodom. To je testament karaktera naroda u Lagliju", navodi glumac u poruci.

Turizam u gradu se povećao otkako je Clooney doselio u to područje.

Pozivi gradonačelnikovom uredu u Gradskoj vijećnici Laglija nisu bili odmah uzvraćeni, ali je predsjednica komiteta koji predvodi protest izjavila da je samo dio projekta, vrijednog 18,8 miliona dolara, otkazan.

Predsjedavajuća komiteta Manuela Nuti izjavila je da nije odmah znala koji su dijelovi projekta ostali. Ona je pohvalila Clooneyja zbog učešća u projektu, rekavši kako je to "od izuzetnog značaja za naše ciljeve".

"On se uvijek interesovao za stvari koje se dešavaju u gradu", izjavila je Nuti u telefonskom razgovoru.