Showbiz
33

Freddie Mercury je princezu Dianu oblačio u muškarca i izvodio je u gej klubove

Piše: Š. B.
Nevjerovatno talentovani frontmen grupe Queen Freddie Mercury umro je na današnji dan prije 25 godina od posljedica AIDS-a. Iako su ga, zbog biseksualnosti i bolesti, razvlačili po medijima, Freddie je vodio veoma tajanstven život.

Mediji i šira javnost su tek nakon njegove smrti saznali kako je Freddie volio mačke, družio se s princezom Dianom i imao veoma loše mišljenje o svom muzičkom umijeću.

Freddie se zapravo užasavao nastupa uživo na kojem bi svirao klavir u pjesmi "Bohemian Rhapsody" i bio je uvjeren kako će svaki put zabrljati. Vremenom je sve manje svirao klavir na živim nastupima tokom ove pjesme, a više se kretao po sceni i plesao.

Mercury je jednom prilikom, kako je napisala njegova bliska prijateljica komičarka Cleo Rocos u autobiografskoj knjizi, uspio uvjeriti princezu Dianu da izađu na piće u gej klubove. Međutim, kako je niko ne bi prepoznao, Mercury ju je obukao u mušku odjeću i stavio joj sunčane naočale.

"Pregledali smo je pod slabim svjetlom i shvatili kako ova ikona modernog svijeta odlično prolazi kao loše obučeni ekscentrični gej", piše u autobiografiji.

Mercury je obožavao mačke i čak je "pričao" s njima preko telefona kada bi bio na turneji. Njegova dugogodišnja djevojka Mary Austin bi držala slušalicu na mačkinom uhu kako bi Freddie mogao pričati. Napisao je i pjesmu o najdražoj mački Delilah.

Iako je njegovo rođeno ime Farrokh Bulsara, Mercury nije volio da ga se oslovljava ikako drugačije osim Freddie. Prezime Mercury je dodao i prije dolaska u Englesku.

Mary Austin je navodno jedina osoba na svijetu koja zna gdje se nalazi Freddijev pepeo. Jednom prilikom joj je rekao kako zna da će ubrzo umrijeti te kako želi da mjesto počinka njegovih ostataka ne sazna niko.