Uspješni menadžer umro u 64.
0

FOTO / Frank DiLeo - čovjek koji je "stvorio" Michaela Jacksona

Sarajevo-x.com
Većini ljudi svaki put kada pomisli na karijeru kralja popa Michaela Jacksona, automatski pomisli na njegov najuspješniji album "Thriller" i ujedno najprodavaniji album svih vremena.

Da, Michael Jackson je pjevao i plesao, ali čovjek koji je doprinio da se ovaj album "rodi" je zapravo Frank DiLeo, Jacksonov menadžer, koji je umro 24. avgusta.

Frank je prije dva dana umro u 64. godini života, bio je uz Michaela u 80-tim godinama, a ponovo se vratio kao njegov najbliži saradnik pred sam kraj Jacksonovog života. Uzrok njegove smrti nije poznat, ali je poznato da je nakon nedavne operacije srca imao zdravstvenih komplikacija.

Ova figura svjetske muzičke industrije je također poznat i kao glumac, a pojavio se kao gangster u filmu "GoodFellas" Martina Scorsesea.

Rođen je u Pittsburghu, a karijeru je započeo radeći kao promotor za CBS, odnosno njihovo odjeljenje Epic Records. Potpisao je ugovore sa mnogim zvijezdama i zaslužan je što je ova kompanija druga najbolja u tom poslu u Americi.

No, samo je saradnja sa jednim čovjekom donijela neslućeni uspjeh i jednom i drugom, a to je Michael Jackson. U to vrijeme Michaelov izdavač je bio CBS Records, a Frank je bio ključna osoba koja je doprinijela uspjehu albuma "Thriller".

I sam Michael ga je spomenuo u svojoj klnjizi "Moonwalk", rekavši da je DiLeo zaslužan za ostvarenje njegovog sna koji se desio sa albumom "Thriller".

"Frankovo briljantno razumijevanje muzičke industrije je bilo neprocjenjivo. Njegova ideja je bila da se pusti u eter 'Beat It', dok je još singl 'Billie Jean' bio broj jedan u Americi. CBS je vrištao: 'Ti si lud, to će ubiti 'Billi Jean'. Ali, Frank im je rekao da se ne brinu i da će obje pjesme biti broj jedan i da će biti u prvih 10 u isto vrijeme. I bile su", napisao je Michael.

Nedugo zatim Frank je napustio CBS i radio je isključivo sa Michaelom tokom jednog od najproduktivnijih razdoblja njegove karijere, uključujući i poslove producenta, pisanja pjesama i ugovaranja reklama za Pepsi, pišu američki mediji.

DiLeo je bio menadžer i na dvije njegove turneje, zajedno sa ostatkom porodice Jackson i na "Bad World Tour", Michaelovoj prvoj samostalnoj turneji, koja je dostigla najveću zaradu svih vremena.

Njih dvojica su naglo prekinuli saradnju 1989., ali se DiLeo vratio i bio uz Michaela kada se suočio s optužnicama za zlostavljanje djece i pomogao mu da organizuje turneju "This Is It" .

Muzički mogul je sarađivao i sa još nekim umjetnicima kao što su Taylor Dayne, Jodeci, Laura Branigan i gitarista Richie Sambora.