Showbiz
0

Forbes: Oprah je najmoćnija slavna ličnost!

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najpoznatija TV voditeljica na svijetu Oprah Winfrey otela je Tomu Cruiseu titulu najmoćnije slavne ličnosti na svijetu, a ove godine novopečena "zatvorenica" Paris Hilton nije ni dospjela na Forbesovu listu 100 najutjecajnijih zvijezda koja je objavljena u četvrtak.

Američki golfer Tiger Woods našao se na drugom mjestu liste 100 najutjecajnijih poznatih ličnosti koju svake godine pažljivo sastavlja magazin Forbes. Budući da su kriteriji za utvrđivanje moći i utjecaja jedne poznate ličnosti njena zarada i medijska eksponiranost, Madonna je proglašena trećom najmoćnijom zvijezdom.

Oprah Winfrey je ove godine skočila za dva mjesta zahvaljujući zaradi od 260 miliona dolara putem raznih poslovnih poduhvata. Woods je prošle godine zauzeo tek 5. mjesto, ali je ove godine to nadoknadio zaradivši 100 miliona dolara.

Lea Goldman, urednica Forbesove liste 100 slavnih moćnika, je izjavila kako nova pozicija Oprah Winfrey ne predstavlja nikakvo iznenađenje. "Uvijek se nalazila među prvih pet najmoćnijih zvijezda zahvaljujući ogromnim zaradama.", kazala je Goldman

[SLIKA]2[/SLIKA] Pop kraljica Madonna prošle godine nije čak ni dospjela na ovu listu, ali je ove godine zasluženo dospjela na treće mjesto nakon što je proglašena pjevačicom sa najvećom zaradom ikada zahvaljujući velikom uspjehu turneje "Confessions", te nakon što je dospjela na naslovnice širom svijeta kada je usvojila dječaka iz Malavija. Madonna je u proteklih 12 mjeseci uspjela zaraditi 72 miliona dolara.

Budući da su ove godine zaradili "samo" 88 miliona dolara, Rolling Stonesi su pali na četvrto mjesto, u poređenju sa drugim mjestom 2006. godine.

Iako se prethodne tri godine zaredom našla na Forbesovoj listi 100 najutjecajnijih slavnih ličnosti, mlada bogatašica Paris Hilton nije dospjela na pomenutu listu za 2007. godinu. Glumicu Lindsay Lohan, koje nema na ovoj listi od 2005. godine, i pjevačicu Britney Spears, koja se posljednji put na ovoj listi pojavila davne 2002. godine, dočekala je ista sudbina.

[SLIKA]3[/SLIKA] Hollywoodska zvijezda Tom Cruise ove godine nije uspio zadržati titulu najmoćnije slavne ličnosti, ali je osvanuo na 8. mjestu, jer je sklapanjem ugovora sa filmskim gigantom, kompanijom Metro-Goldwyn-Mayer, pokazao da još uvijek ima moć.

Na Forbesovoj listi 100 najutjecajnijih slavnih ličnosti za 2007. godinu bilo je još iznenađenja. Naime, među prvih 10 najutjecajnijih slavnih ličnosti osvanuli su i glumci Brad Pitt (5. mjesto) i Johnny Depp (6. mjesto). Prošle godine Pitt je zauzeo tek 20. mjesto, a Depp je još gore prošao, na 27. mjestu.

Od britanskih zvijezda, osim Rolling Stonesa, među prvih 20 najmoćnijih svoje mjesto pronašli su Sir Elton John i nogometaš David Beckham.