Showbiz
0

Forbes: Mel Gibson najmoćnija slavna ličnost

NINA
Mel Gibson, čiji je kontroverzni film "Pasija" postigao veliki uspjeh u kinima, najmoćnija je slavna ličnost ove godine prema časopisu Forbes, koji je sastavio listu od 100 najmoćnijih zvijezda, prenijela je agencija Reuters.

Gibson, koji je režirao, producirao i napisao scenarij za film o posljednjim satima života Isusa, od tog projekta je zaradio 210 miliona dolara, dok su mediji prosto brujali o njemu.

Igrač golfa Tiger Woods, koji je najplaćeniji sportista, a koji je za posljednjih godinu dana zaradio 80 miliona dolara, našao se na drugom mjestu Forbsove liste, ispred voditeljice Oprah Winfrey koja je zaradila isto koliko i Gibson.

Na četvrto mjesto dospio je holivudski glumac Tom Cruise sa zarađenih 45 miliona dolara, na petom mjestu je grupa Rolling Stones (51 milion dolara), dok je na šestom autorica knjiga o dječaku čarobnjaku Harryju Potteru JK Rolling (147 miliona dolara).

Glumica Jennifer Aniston, zvijezda serije "Prijatelji", koja je bila na prvom mjestu prošlogodišnje Forbesove liste, ove godine je pala na 17. mjesto. Glumica i pjevačica Jennifer Lopez, koja je prošle godine bila na petom mjestu, i njezin bivši vjerenik, glumac Ben Affleck, koji je 2003. bio na sedmom mjestu, ove godine se uopštee nisu našli na Forbesovoj listi najmoćnijih zvijezda.

S liste su ispali i detroitski reper Eminem i izvođač i muzički producent Dr. Dre, koji su prošle godine dijelili drugo mjesto, a isto važi i za Osbornove, koji su na prošlogodišnjoj listi zauzeli 12. mjesto. Bivši američki predsjednik Bill Clinton ove godine je dospio na 51. mjesto s prihodom od 6,3 miliona dolara, koje je zaradio držeći predavanja.

Iako je zaradio relativno malo novca u usporedbi s ostalih 100 slavnih ličnosti koji su ušli na listu, njemu su svi mediji -radio, televizija, pisani mediji i Internet - posvetili daleko više pažnje nego ostalima.

Novinar Forbesa Peter Kafka kaže da su ljudi još vrlo zainteresirani za Clintona i predviđa da će on sljedeće godine zauzeti još bolje mjesto na toj listi, jer će se zavaljujući izlasku njegove autobiografije iz štampe, njegovi prihodi i pažnja medija sasvim sigurno znatno povećati.

Forbes je listu sastavio na osnovu zarade i zastupljenosti u svim medijima za posljednjih 12 mjeseci, odnosno, kako je Kafka rekao, lista je kombinacija novca i slave.