Transrodni muškarac
0

Filmska zvijezda o promjeni spola: Drugačiji sam, ali tek počinjem ličiti na sebe

I. B.
Elliota smo zapamtili po ulozi u filmu "Juno" (Foto: IMDB/Instagram)
Elliota smo zapamtili po ulozi u filmu "Juno" (Foto: IMDB/Instagram)
U životu poznate zvijezde 2020. godine desila se značajna promjena kada je pred svima priznao da je transrodan i da se identificira kao muškarac. Unatoč osudama, on tvrdi, od tada je za njega sve postalo jednostavnije.

Glumac Elliot Page je za Esquire progovorio o svom iskustvu transrodnog muškarca.

"Najveća radost je biti svjestan sebe. Znam da ljudima izgledam drugačije, ali tek sada počinjem ličiti na sebe. To je neopisivo", napisao je Elliot u svojoj ispovijesti.

Kada je po prvi put otkrio svoj identitet, stvari nisu bile tako "vesele", a Elliot je priznao kako nije očekivao toliku reakciju. Kako kaže, tokom premijere filma "Juno" u Torontu prislili su ga da odjene haljinu.

"Transfobija je jednostavno takva, tako ekstremna. Mržnja i okrutnost su neprestani", dodao je on, pa se osvrnuo na premijeru: " Sjećam se da sam otišao i imao sam kombinaciju koju sam htio odjenuti. Rekao sam im da želim da to bude odjelo, a oni su uzvratili: 'Ne, moraš odjenuti haljinu' i zatim me odveli u jedan od otmjenih butika. To je bilo jako zaje*ano".

Ipak, danas je i više nego zadovoljan onim gdje se nalazi.

"Najveća radost je samo moći se osjećati prisutnim, doslovno. Izaći u grupi novih ljudi i biti u mogućnosti sudjelovati na način bez da imam taj stalni osjećaj kao da bježim iz svog tijela, onaj beskrajni osjećaj tjeskobe, nervoze i želje da pobjegnem", rekao je glumac.

Elliota smo, podsjećamo, ranije pamtili kao glumicu Ellen Page koja je zapažena u ulozi u filmu "Juno" iz 2007. godine. Međutim, godinama se nije osjećao dobro u svojoj koži što je odlučio i promijeniti.

Podvrgnuo se i operaciji uklanjanja i rekonstrukcije grudi kako bi postigao muževniji izgled, a danas ponosno pokazuje svoje tijelo na kojem se još uvijek pomalo vide ožiljci.

Ove godine pojavio se na dodjeli Oscara u čast 15 godina od filma "Juno", a obučen u odijelo nije mogao sakriti da se osjeća bolje nego ikad.

"Znam kroz koje sam izazove prošao i koliko mi je bilo teško. Danas se osjećam bolje nego što sam se ikad osjećao. Osjećam se onako kako nisam nikad mislio da je moguće", rekao je tada Elliot, trenutno zvijezda Netflifove serije "The Umbrella Academy".