Niz bi se mogao nastaviti
72

Filmovi Keanu Reevesa uklonjeni sa kineskih platformi jer je izrazio podršku Tibetu

I. B.
Keanu Reeves (Foto: Instagram)
Keanu Reeves (Foto: Instagram)
Filmove u kojima glumi Keanu Reeves navodno su uklonjeni sa kineskih streaming platformi, što je uslijedilo nakon što je slavni glumac ranije ove ove godine izrazio podršku Tibetu.

Naime, Reeves je u januaru najavljen kao jedan od izvođača 35. po redu Tibet House Benefita, dobrotvornog koncerta i večere u čast tibetanske Nove godine.

Nakon što je objavljeno njegovo učešće, zajedno sa Laurie Anderson, Patti Smith, Cyndi Lauper i Iggyjem Popom, kineski nacionalsti oglasili su se na društvenim mrežama u znak protesta protiv glumca.

Kina, podsjećamo, odbacuje tvrdnje o nezavisnosti Tibeta te je dugo ucjenjivala tamošnje umjetnike koji su pružali podršku njemu i/ili tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami.

Reevesova podrša Tibetu stigla je u baš u trenutku kada je njegov film "The Matrix Resurrections" krenuo sa emitiranjem u Kini te su se nacionalsti potrudili da bojkutuju njegov nastavak.

Sada, na desetine Reevesovih filmova uklonjeno je sa platformi poput Tencent Videa, Youkua, Migu Videa, Bilibili, Xigua Videa i iQiya.

Kada se ukuca ime ovog glumca na iQiyi, kao rezultat pretraživanja izbacuje "Žao nam je, nema rezultata povezanih sa imenom Keanu Revees. Kao obrazloženje istakli su kako je tako zbog relevantnih zakona, propisa i politika, prenosi Los Angeles Times.

"Nije jasno ko je naredio uklanjanje filmova, kineske regulatorne agencije ili su djelovale same platforme kako bi uklonile potencijalno problematičan sadržaj", prenosi Times.

I druge holivudske zvijezde koje su ranije pokazivale podršku ili povezanost sa pojedincima ili organizacijama koji se povezuju s Tibetom, mogle bi biti zabranjene u Kini.

Ranije slučajevi obuhvataju Richarda Gerea koji je izgubio unosne filmske ugovore zbog svog čvrstog stava o Tibetu i bliskih veza sa tadašnjim Dalaj-lamom, ali i Selenu Gomez koja je sa njim ima fotografiju.