Objavili dosje nakon 50 godina
3

FBI pratio Marilyn Monroe zbog sumnje da podržava komunizam

Klix.ba
Nakon više od 50 godina od prerane smrti holivudske dive Marilyn Monroe, FBI je objavio tajni dosje koji je nastao 60-ih godina prošlog stoljeća.

Dosje su sačinili agenti FBI koji su glumicu mjesecima pratili jer su vjerovali da je povezana s komunistima. U dokumentima se može pročitati da je novinar New York Daily Newsa 1956. godine proslijedio FBI-u informacije anonimnog izvora koji je tvrdio da je Monroe "upletena u komunističku orbitu".

Prema njegovim riječima, njen brak s Arthurom Millerom bio je samo paravan Komunističkoj partiji. Godinu prije smrti, evidentirano je da su njeni prijatelji bili zabrinuti utjecajem koji je na nju imao Frederick Vanderbilt Field, koji je bio poznat po ljevičarskim stavovima.

Najveći dio dosjea odnosi se na Marilynino putovanje u Meksiko 1962., gdje je trebala kupovati namještaj, ali se sve vrijeme družila sa članovima američke komunističke grupe među kojima je bio Vanderbilt Field.

U svojoj autobiografiji "Od ljevice do desnice" Frederick je prepričao druženje s Marilyn.

"Pričala nam je o svojim stavovima za građanska prava i jednakost. Izražavala je divljenje prema Kini, a bila je ljuta zbog antikomunizma u njenoj zemlji, a prema direktoru FBI-a Edgaru Hooveru osjećala je mržnju", napisao je u svojoj knjizi Vanderbilt Field.

Dosje također pokazuje da je glumicihn menadžer 1955. godine u njeno ime aplicirao za vizu za ulazak u tadašnji Sovjetski Savez.