Na strani žrtava
99

Ernu Saljević napadaju jer je podržala Rezoluciju o genocidu u Srebrenci: "Ti si klasična zla drugarica"

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Srbijanski influenser Zoran Zeljković uputio je niz degutantnih komentara Erni Saljević, koja je podržala usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ona je na svom Instagram profilu napisala: "Pravda je dostižna" te stavila zastave Bosne i Hercegovine i Palestine i time podržala žrtve. No, Zeljkoviću je to zasmetalo pa je pokrenuo hajku na nju.

"U Srbiji si uvijek dočekana i ispraćena baš onako kako ti se i profil zove… Kao diva. Znaš zašto? Zato što smo mi narod velika srca, dobre duše i uvijek će tako biti. A ti, ti si klasična 'zla drugarica' koja je do jučer jela i pila s djevojkama koje si odmah poslije pola sata nakon rastanka krenula da pljuješ!!! Nastavi da reklamiraš srpske brendove… Bit će pravde da i to uskoro prestane, kao što si i sama rekla: 'Pravda je spora, ali dostižna'", napisao je.

Dalje je naveo da je ona "edukovana samo da uzima lovu od srpskih brendova" i da se "treba stidjeti svega".

"Žena je uvijek mrzila sve što dolazi iz Srbije sem love. To joj je ok… Poslije ide spisak brendova iz Srbije koji rade sa njom", objavio je.

Osim navedenog, Erna dobija brojne uvrede od korisnika društvenih mreža iz Srbije, a neki pozivaju ljude da blokiraju njen profil i prijave je.

"Influenserka koja živi od saradnji sa srpskim brendovima kači ovo? S ovakvim ne treba imati saradnje, dogovore ni razgovore. Ološi, dosta je! Srbi nisu genocidni", "Ona očigledno mrzi sve srpsko osim para", "Svi blokirajte ovu ženu", neki su od komentara na Twitteru.

Erna je na Instagramu poručila ljudima da ne generalizuju, baš kao što to ne čini ona i da ima ljubav i poštovanje za sve, što ne mora da napiše još jednom jer to pokazuje.

"Izričito se protivim i uvijek ću - lošim ljudima, zastrašivanju, poricanju i nastavku promicanja pogubnih politika koje su nas odvele u propast, a koju skupa sa vama, generacijama iza, mojom generacijom i ovom ispred, pokušavam da preživim i popravim stvari. Nisu u tvoje ime - je sve što trebaš da zastupaš", napisala je.

Dalje je navela kako svaki red dokumenta rezolucije trebate pročitati s velikom pažnjom ako želite imati stav o njemu.

"Ponavija se da je prema međunarodnom pravu, krivična odgovornost za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati nijedno etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini. Ne dozvolite da vas sve strpaju u isti koš držeći vas i dalje u mraku. Toliko godina nakon svega. Nemojte stajati uz tu retoriku, jer nije krivica svih. Nije krivica čitavog naroda. Ne dozvolite da vam oni na vlasti stave znak jednakosti. Ne u vaše ime, recite im. Recite sebi. Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni. A do slobode se dolazi istinom. Nije uvijek lagodna, nije jer su nam rekli suprotno, ali hajde da im više ne dozvolimo. Nema u ovome 'ali' ili ne pričamo o slobodi. Duhova prošlosti, mirnog suživota za kojim svi izgaramo", zaključila je.