Omalovažavanje žena
15

Emisija na HRT-u razbjesnila javnost u Hrvatskoj: Sramotan odnos prema književnici

N. O.
Screenshot/HRT
Screenshot/HRT
Prva epizoda HRT-ove emisije Turistički vodič razbjesnila je javnost u susjednoj Hrvatskoj, a sve zbog šale putopisca Borisa Veličana o književnici Mariji Jurić Zagorki.

Emisija je nosila naziv "Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje", a upravo je hrvatska spisateljica bila njena glavna tema. Veličan je sugerisao da bi njen spomenik u Zagrebu trebalo uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja. Iako se radilo o šali, javnost je nije dobro primila.

Zbog ovakve poruke nizale su se kritike i brojne reakcije hrvatskih udruženja te su se tako oglasili iz Centra za ženske studije i poručili da su "zatečeni da se medijski prostor finansiran javnim sredstvima poklanja omalovažavanju još jedne velike žene".

Oglasili su se i iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koji su spomenutu emisiju okarakterisali uvredljivom za njihovu struku.

"Turistički vodiči se uvijek zalažu za zanimljivu interpretaciju činjenica, ali ovakav prikaz je pretjerivanje, nekorektan, nedopustiv i protivan svim ljudskim načelima kompatibilnima našoj struci. Nećemo ulaziti u format emisije, ali to nije ono što se treba vezivati uz naš posao ni struku", poručili su.

"U prvoj emisiji (pa čak i u samom naslovu 'Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje' (?)) prikazan je sramotan odnos prema našoj velikoj novinarki i književnici. Ponižavanje je nastavljeno i u kaznionici Lepoglava - muškoj kaznionici - kada je gospođi koja radi u restoranu 'prišiveno' kazneno djelo, a kasnije u emisiji jednoj od gošći epitet 'divlja'", naveli su u saopštenju.

Uslijedile su i brojne reakcije na društvenim mrežama, a čak se i novinarka HRT-a oglasila Maja Sever koja je navela da je javni servis sramno ponizio prvu profesionalnu novinarku u Hrvatskoj.