Obratio se BMI-u
14

Eminem zahtijeva od američkog političara da prestane koristiti njegove pjesme u kampanji

D. B.
Slavni američki reper Eminem je zahtijevao od republikanskog kandidata za predsjednika Viveka Ramaswamyja da prestane koristiti njegovu muziku tokom svoje kampanje.

Kompanija za licenciranje muzike BMI poslala je pismo Ramaswamyjevom advokatu u kojem prijeti tužbom ukoliko se nastavi puštati Eminemova muzika tokom događaja u sklopu kampanje. Pismo potpisano 23. augusta je poslano na Eminemov zahtjev.

"BMI je primio poruku Marshalla B. Mathersa III poznatog kao Eminem, u kojoj navodi da se protivi korištenju njegove muzike u Ramaswamyjevoj kampanji", naveo je BMI te dodao da reper traži od kompanije da isključi njegove pjesme iz dogovora o licenci s pomenutim političarem.

Ramaswamyjeva povezanost s Eminemovom muzikom našla se u fokusu ranije ovog mjeseca dok je političar boravio u Iowi u društvu guvernerkea Kim Reynolds. Kada ga je ona pitala za omiljenu pjesmu za "walkout", on je istakao Eminemov hit "Lose Yourself". Pjesma je puštena, a 38-godišnji Ramaswamy je počeo pjevati. Snimak tog nastupa postao je viralan na društvenim mrežama.

Ramaswamy je jedan od najpopularnijih republikasnkih kandidata iza bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u predsjedničkoj utrci. Njegov cilj je da pokuša ponoviti Trumpov uspjeh iz 2016. godine kao politički autsajder koji izlazi na scenu iz svijeta biznisa.