Prema ukrajinskom zakonu
0

Elton John ne može usvojiti dijete

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski pjevač Elton John koji je homoseksualac neće moći usvojiti Leva, 14-mjesečno ukrajinsko dijete, jer ukrajinski zakon ne dopušta strancima usvajanje djece osim ako se radi o vjenčanim heteroseksualnim parovima, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo za porodicu.

U skladu s ukrajinskim zakonom, usvojitelji stranci treba da su vjenčani, precizirala je Ljudmila Balym, pomoćnica šefa odjela za usvajanje pri ministarstvu.

Sir Elton John je od decembra 2005. godine oženjen s Davidom Furnishem, jer su brakovi između partnera istog spola dozvoljeni u Velikoj Britaniji.

Osim toga, razlika u godinama između usvojitelja i djeteta ne smije da pređe 45 godina, precizirala je ona. Šezdesetdvogodišnji Elton John i njegov 47-godišnji partner ne ispunjavaju ovaj uvjet.

Britanska zvijezda je srela malog dječaka u subotu prilikom karitativne priredbe priređene u jednom sirotištu za djecu koju su rodili seropozitivni roditelji, a koji se nalazi na istoku Ukrajine. Elton John ima fondaciju za borbu protiv side.

"Kada sam danas vidio Leva, poželio sam da ga usvojim", izjavio je pjevač. "Ukrao mi je srce, kao i Davidovo, i bilo bi divno kad bismo mogli da ga povedemo kući."

Ova ideja je izazavala polemiku među stanovnicima regije u kojoj je raširena homofobija, kao i posvuda u bivšem Sovjetskom savezu.