Neverbalni znakovi
32

Ekspertica za govor tijela otkrila kako su se Meghan i Harry zaista osjećali tokom intervjua

Klix.ba
Foto: CBS
Foto: CBS
U intervjuu s Oprah, koji je emitovan u nedjelju, vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle i princ Harry su govorili o poteškoćama s kojima su se susreli dok su bili članovi kraljevske porodice.

Meghan je govorila o svom mentalnom zdravlju i rasizmu u palači. Harry je objasnio da je odlučio napustiti kraljevsku porodicu kako bi zaštitio svoju suprugu i dijete. Par je ranije ove godine najavio da će trajno podnijeti ostavku na kraljevske dužnosti. Njihova tijela su govorila jednako glasno kao i ono što su usmeno iznosili.

Patti Wood, stručnjakinja za govor tijela i autorica knjige Snap: Making the Most of First Impressions, Body Language, and Charisma, je za Marie Claire rekla da se Meghan, uprkos njenim teškim priznanjima, ipak suzdržavala.

"U njenim očima vidimo mješavinu emocija. Zamišljena je. Skreće pogled, prisjeća se. Postoji dio nje koji se smiješi dok se prisjeća, ali ima i suza. Postoje stvari koje su joj drage, poput vjenčanja. Neki događaji je tjeraju na plač. Dakle, riječ je o složenom skupu emocija. Ona ih pokušava obuzdati", izjavila je Wood.

Wood je također spomenula da se Meghan na početku intervjua željela zaštititi od predrasuda publike: "Prekrižila je noge na zaštitnički način. Ruke su joj u krilu. To je štiti od napada na njen identitet i ženstvenost."

Meghan nije imala složen odnos samo s publikom, imala ga je i s kraljicom. Iako je Meghan s ljubavlju govorila o njoj, Wood primjećuje da je njen govor tijela otkrio nešto složenije: "Na samom početku intervjua Oprah spominje kraljicu, a Meghan je pokazala složene, negativne vokalne i gestikulacijske znakove o njoj."

"Promrmljala je. Kada je rekla da je kraljica bila jedna od prvih osoba koje je upoznala, spustila je pogled i napravila grimasu. Napravila je pokret jezikom. Ovo je idealan primjer kako su neverbalni znakovi otkrili kako se ona zaista osjećala", nastavila je Wood.

U Meghaninom mučnom opisu njenih borbi s mentalnim zdravljem, govor tijela je oslikavao ono što je ona pričala. "Pokušavala je potisnuti sjećanja na taj užasni period. Kada je zaplakala, bile su to prave suze."

Kada je razgovarano o "zabrinutosti" palače vezane za Archiejevu boju kože, Meghanino držanje se primjetno promijenilo. Za Wood je ovaj dio intervjua bio najstrašniji, jer je govor tijela vojvotkinje sugerirao da se zaista nalazi u stanju straha: "Podešavala je sjedište, što je podsvjesna želja da pobjegnemo iz situacije".

"Izraz čistog straha se pojavio na njenom licu. To je bio trenutak kada ju je Oprah pokušavala nagovoriti da kaže ko je komentarisao boju Archiejeve kože. Bila je tako uplašena", rekla je Wood.

Harry je izgledao rastuženo zbog činjenice da nije bio u stanju da zaštiti svoju porodicu. Wood objašnjava: "Harryevo tijelo izgleda klonulo, zbog toga što je govorio o nedostatku podrške porodice".

Iako je intervju otkrio traumu koju je Meghan pretrpjela za vrijeme boravka u Londonu, govor tijela para je pokazao njihovu ljubav i predanost jedno drugome tokom teških vremena. Kada je Meghan otkrila spol druge bebe, Wood primjećuje da je njen osmijeh bio iskren, a vojvotkinja se činila sretnom. Čak se i hihotala.

Tokom razgovora o rasizmu Buckinghamske palače i želji da marginaliziraju Meghan, par se držao za ruke.

"Analizirala sam stotine njihovih fotografija. Ona gleda svog supruga kad god on govori. Ako postoji mogućnost da se dodirnu, to će i uraditi. Ljudi se vjerovatno pitaju u kakvom je sada stanju njihova veza. Tu su jedno za drugo i podržavaju se. Navikli su da pronalaze utjehu jedno u drugom", zaključila je Wood.