Odao joj počast
490

Edo Maajka na dodjeli Porina nosio majicu s fotografijom legendarne bh. muzičarke

I. S.
Foto: Pixsell/Matija Habljak
Foto: Pixsell/Matija Habljak
Edo Maajka je na dodjeli muzičke nagrade Porin nosio majicu s fotografjom legendarne bh. kantautorice Jadranke Stojaković.

"Žena na mojoj majici je Jadranka Stojaković. Bila je velika pjevačica prekrasnog glasa i pjesama. Na albumu 'Moćno' u pjesmi 'Svaki čovjek' sam spomenuo njenu pjesmu 'Život piše romane' na kraju versa. U tom spotu sam nosio tu majicu", rekao je Edo, koji je osvojio Porina za najbolji hip hop album.

Rođena je 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela svoju muzičku karijeru. Tokom 1970-ih počela se baviti obradom sevdalinki. Pored brojnih numera koje je izvela, istaknula je da su joj karijeru obilježile tri pjesme "Što te nema", "Ima neka tajna veza" i "Sve smo mogli mi".

Jedan dio života provela je i u Japanu. Za njen 23-godišnji boravak u Japanu, gdje je otišla 1988. godine, "krivac" su Zimske olimpijske igre u Sarajevu i album sa tradicionalnim jugoslavenskim pjesmama, koji je dijeljen stranim gostima. Japanski novinar je ploču poslao u Japan i uskoro je uslijedio poziv na festival, a poslije i ugovor na četiri godine.

Rat u bivšoj Jugoslaviji Jadranka je teško proživljavala. Nije mogla napustiti zemlju sve do 1998. godine, kada je Japan priznao BiH, a Jadranka dobila bh. pasoš. Nažalost, uslijedio je i pad na bini koji je bio i okidač za pokretanje bolesti motornog neurona. Preminula je 2016. godine.