Od 25. do 27. juna
0

Dubioza kolektiv, Still Corners i Kiril Džajkovski prva imena jubilarnog Arsenala

E. Sk.
Foto: Goran Lizdek
Foto: Goran Lizdek
Dubioza kolektiv, Kiril Džajkovski i Still Corners prva su poznata imena Arsenal Festa koji će biti održan jubilarni, deseti put od 25. do 27. juna u Kragujevcu.

Dubioza kolektiv je od moćne svirke na prvom Arsenalu 2011. godine, iz angažovanog albuma u album, iz nastupa u nastup, uključujući one na Glastonberiju, Roskildeu ili Lolapaluzi, do danas izrasla u jedno od najintrigantnijih muzičkih imena.

Na Main Stage jubilarnog Arsenala X zasluženo se 26. juna vraća nikad relevantnija Dubioza kolektiv, što potvrđuje svjež, svega nekoliko dana star album, simbolično nazvan "#fakenews", na kojem gostuju legendarni Manu Chao, Earl Sixteen-a iz kultnog britanskog benda Dreadzone, Tome Feterman iz francuskog Soviet Suprem i meksički bend Los de Abajo.

Foto: Bernard Bur
Foto: Bernard Bur

"Radujemo se što ponovo dolazimo na Arsenal Fest, da zajedno obilježimo njegovu deceniju održavanja. Obećavamo da ćemo naučiti svirati nove pjesme do tada i truditi se da ne padamo sa bine kao prve godine kada smo tu svirali", kazali su članovi Dubioze.

Njima će se na Mainu 26. juna pridružiti Kiril Džajkovski, zaslužan za utemeljenje globalnog fenomena zvanog Balkan Beat i već dvije decenije jedan od najpoštovanijih elektronskih muzičara istočne Evrope. Džajkovski dolazi prvi put na Arsenal sa mnogoljudnim, eksplozivnim živim bendom, koji Balkan Beat pomjera ka novim granicama, u kombinaciji sa glitch-hopom i zvucima Jamajke.

"Veoma se radujem što je ove godine moj prvi nastup u Srbiji na jubilarnom desetom Arsenalu. Dolazim u Kragujevac sa mojom standardnom ekipom muzičara. Ovoga ljeta uživo promoviramo materijal sa novog albuma koji izlazi tokom juna, a snimljen je u saradnji sa TK Wonder, Lion D i MC Wasp", kaže Džajkovski.

Prvi put na Arsenal, na njegov Garden Stage, dolaze i kultni Still Corners, odnosno pjevačica Tessa Murray i multiinstrumentalista Greg Hughes, poznati po hitovima "The Trip", "The Message" "Black Lagoon" i "Strange Pleasures", koji na zavodljiv način spajaju teksture Vangelisa, izražajni sinematični zvuk Enija Morikonea i gitaru Šedousa.

Foto: Ivana Tesov
Foto: Ivana Tesov

"Mislim da je ključna stvar što nastojimo stvoriti muziku koju bismo mi rado slušali. To je naš osnovni pokretač na koji se fokusiramo i nadamo se da će ljudi nastaviti da se povezuju s našom muzikom dok budemo išli dalje", objašnjava Tessa.

Na Arsenal Festu 25, 26. i 27. juna će pored Dubioze, Džajkovskog i Still Corners nastupiti još veliki broj stranih i domaćih izvođača, čija će imena biti uskoro objavljena.

Arsenal je od svog prvog izdanja 2011. godine izrastao u respektabilan i utjecajan regionalni muzički festival, koji u samo srce Kragujevca privlači ne samo posjetioce iz Srbije i bivše Jugoslavije, već i ostatka Evrope i svijeta.