Pale uvrede i psovke
466

Dua Lipa čestitala Dan nezavisnosti Kosova i naišla na mnoštvo kritika iz Srbije

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pjevačica Dua Lipa, koja je porijeklom s Kosova, na svom Instagram profilu čestitala je Dan nezavisnosti Kosova koji se obilježava 17. februara. Ova objava razbjesnila je srbijansku javnost koja je u komentarima vrijeđala i psovala.

Lipa je objavila fotografiju na kojoj se u albanskoj zastavi nalazi zastava Kosova, a u opisu je napisala "12 godina nezavisnosti".

Ubrzo nakon objave mnogi Lipini pratitelji iz Srbije osudili su njenu objavu.

"Kosovo je Srbija", "Kosovo je ukradeno od Srbije. Istina će izaći na vidjelo ovih dana. Mnoge zemlje koje su glasale za nezavisnost Kosova povukle su svoj glas. Nastavi sanjati Lipa, Kosovo će uvijek pripadati Srbiji", "Kako Kosovo može biti albansko? Ti ljudi su nam ubili porodice i uništili sve što smo napravili. Zašto komentarišete stvari o kojima nemate pojma?", samo su neki od komentara ispod Lipinog posta.

Dua Lipa je za The Guardian govorila o događajima koji su prethodili odlasku njenih roditelja u London, gdje se Dua i rodila 1995. godine. Dua je napisala da je njena majka Anisa, koja je Bosanka, dva puta bježala od rata.

U tom intervjuu Dua Lipa je rekla i da su sukobi na Kosovu njenog djeda koštali karijere, budući da je bio direktor Instituta za historiju Kosova, jer nije želio podržati novo ispisivanje historije Kosova.

Ovo nije prvi put da je Lipa na ovaj način isprovocirala srbijansku javnost. Naime, pjevačica je prošle godine nekoliko puta na svojim fotografijama pokazala dvoglavog orla.