Je li kriv za smrt Michaela Jacksona?
0

Doktoru Murrayju će se suditi za ubistvo iz nehata

Sarajevo-x.com
Conrad Murray (Foto: AFP)
Conrad Murray (Foto: AFP)
Sudija Michael Pastor šestog dana saslušanja odredio je da će se dr. Conradu Murrayju suditi za ubistvo iz nehata. Murray, nekadašnji lični doktor Michaela Jacksona, osumnjičen je da je pjevaču dao Jacksonu smrtonosnu dozu jakog anestetika pomiješanog sa drugim sedativima, nakon čega nije poduzeo potrebne mjere kako bi spasio popularnog pjevača.

Dr. Murray (57) se izjasnio nevinim uz tvrdnju da Jacksonu nije dao ništa što bi moglo biti opasno po život.

Sudija suda u Los Angelesu je prihvatio i zahtjev Kalifornijskog medicinskog odbora za suspendovanje radne dozvole, kojim se dr. Murrayju zabranjuje rad u državi. Kontroverznom doktoru sada prijeti zatvorska kazna do četiri godine.

Ranije je detektiv Orlando Martinez, koji je sa dr. Murrayjem razgovarao dva dana nakon smrti Michaela Jacksona, svjedočio na sudu. Njemu je doktor navodno rekao kako je Jackson izjavio da će morati otkazati koncerte u Londonu ukoliko ne primi dozu anestetika propofola. Detektiv je rekao da je dr. Murray priznao da je dao manju količinu lijekova kako bi pomogao Jacksonu da zaspi. Potom je navodno napustio sobu i vratio se nakon dvije minute. Kralj popa je već tada prestao disati.

Dr. Murray je pokušao oživjeti Jacksona, ali je priznao detektivu da nije pozvao hitnu pomoć "jer se adekvatno pobrinuo za svog pacijenta".

Tužioci su izjavili da je doktor obavio nekoliko drugih poziva prije nego je pozvana hitna pomoć, što se desilo čak sat vremena nakon što je Jackson prestao disati.

Martinez je ispričao i da mu je dr. Murray rekao da je Jacksonu davao doze propofola šest noći sedmično tokom dva mjeseca, ali ga je pokušavao odviknuti od tog lijeka jer je strahovao da će popularni pjevač postati ovisan.

Murrayjev advokat, Joseph Low, je rekao da slučaj treba biti odbačen jer tužioci nisu dokazali da je dr. Murray izazvao Jacksonovu smrt. Prema njegovim riječima, loše zdravlje preminulog pjevača je faktor koji je doprinio njegovoj smrti.