Gisele Bündchen
0

"Dojenje bi trebalo biti propisano zakonom"

Sarajevo-x.com
Gisele Bündchen
Gisele Bündchen
Supermodel Gisele Bündchen apelirala je na donošenje "svjetskog zakona" kojim bi majke bile primorane da doje djecu najmanje šest mjeseci.

Osim što misli da je štetno davati bebama mlijeko u prahu, Gisele tvrdi da je dojenje jako bitno za održavanje dobre figure. Ona je čak i meditirala za vrijeme njenog osmosatnog porođaja u svojoj kući u Bostonu u SAD-u. Njen sin Benjamin rodio se prošlog decembra.

"Neke žene jednostavno misle da ne trebaju dojiti svoje dijete, a ja se zgrozim kada pomislim da će im dati tu neprirodnu hranu punu hemikalija dok su još tako mali", izjavila je manekenka koja se bori da se zabrani mlijeko u prahu za bebe.

"Mislim da bi u cijelom svijetu trebao postojati zakon koji majkama propisuje obavezno dojenje u trajanju od najmanje šest mjeseci. Dojenje mi je zaista pomoglo da održim vitku liniju", izjavila je za časopis "Harper's Bazaar".

Bündchen (30) je dozvolila samo bliskim ljudima da prisustvuju njenom porođaju.

"Ni u jednom trenutku nisam razmišljala o tome da li ću svoje dijete roditi kod kuće. Nisam prva osoba koja je rodila dijete prirodnim putem. Milijarde žena su to uradile prije mene, pa zašto ne bih mogla i ja", dodala je.

Prije porođaja tri puta sedmično je išla na jogu.

"To me pripremilo psihički i fizički za ono što slijedi. Željela sam najintenzivnije fizičko iskustvo dočekati spremna. Znala sam da je to moj posao i da niko drugi neće to dijete roditi umjesto mene", kazala je na kraju razgovora.