Otvoreno pismo iz Milana
0

Deen: "Vi u Bosni živite k'o kraljevi!"

Sarajevo-x.com
Pop pjevač Fuad Backović Deen reagovao je na članak koji je Sarajevo-x.com posvetio slobodnim umjetnicima kojima građani Kantona Sarajevo plaćaju penziono i zdravstveno osiguranje, a među kojima je i njegovo ime. Deen navodi kako je sve regularno i kako je nakon 14 godina karijere zaslužio da mu se plaćaju doprinosi, te da je on iznad svega dobar i human čovjek.

Backović, koji se nalazi na spisku 53 slobodna umjetnika, ističe da vrlo pošteno i marljivo radi na svojoj karijeri već punih 14 godina te da nikada za to nije koristio tuđi novac 'a kamoli otimao od gladnog i nesretnog naroda u našem Sarajevu niti bilo gdje drugo'.

Njegovo reagovanje koje je poslao iz Milana, gdje trenutno boravi, prenosimo u cjelosti:

"Svjestan sam da živimo u jednom teškom vremenu gdje je puno naroda nezadovoljno i tužno, ali zašto u to sve uplitati i dirati mene? Ja sam jedan dobar i human čovjek koji se uvijek trudio da pomogne drugima, a nikako da ih ošteti a u isto vrijeme sam onaj koji se raduje tuđim uspjesima i ponosi dobrim rezultatima našeg naroda.

Što se tiče tog statusa slobodnog umjetnika, mislim da za ovih 14 godina mog rada to zaslužujem te da ispunjavam apsolutno sve kriterije navedene u konkursu, sve je potpuno regularno i legalno bez i jedne jedine trunkice prevare, u što se naravno svi koji to žele vrlo lako mogu i uvjeriti, ništa tu nije tajno. Jako sam tužan zbog silne koncentracije pesimizma, zloće i negativnog među čitateljima vašeg portala, a sve su to većinom mladi ljudi. Fudo nikome ne smeta na životnom putu ka uspjehu i vlastitoj sreći, niti bilo kome šta otima, a ponajmanje novac. Fudo samo može pomoći, ako je u mogućnosti i ništa više.

Nisam ja nikome kriv za vlastiti neuspjeh, neostvarene životne ambicije, tužnu životnu sudbinu. Svjestan sam da ovaj život koji živimo nije podjednako pravedan prema svima, ali šta ja tu mogu? Da ispravljam krivu Drinu? Pa, čini mi se da ni tada ne bih bio previše drag i simpatičan u očima mnogih "dušebrižnika", "dobronamjernika" i "visokih moralista" u našem društvu, pa se zato neću ni truditi previše, ali moram reći da nepravda boli!

Istina je da sam navikao na sve i svašta kroz cijelu svoju karijeru, ali brate sto je dosta, dosta je! Ja sam najmanja smetnja na putu ka opštem napretku u tom potpuno rasutom sistemu.

Dragi moji , vi koji pljujete po forumima vječito nezadovoljni, reći ću vam samo jedno: Vi u tom Sarajevu i Bosni živite kao kraljevi s obzirom da se jako mali procenat trudi da bilo šta radi u životi osim da brblja po netu, pije kafu i puši cigarete kriveći sve i svakoga za životni neuspjeh

Toga u Milanu nema! Ljudi danonoćno rade i ubijaju se od posla kako bi sebi mogli priuštiti da u petak naveče izađu na piće, eventualno dva jer svako košta 10 eura, jedna kutija cigareta je 4,5 do 7 eura. Velika većina u kućama uopšte nema TV jer za to nema vremena kao ni internet jer sistem melje, a da bi se izašlo u neki osrednji disco, za to se mora platiti ulaz od 35 do 50 eura , zavisno od kluba....

Da ne spominjem one malo bolje i "luksuznije" Pa, i pored svega toga narod na ulicama je nasmijan i vedar, a ne pun gorčine i kletvi za druge. Mi stalno kukamo i kunemo, a ulice su nam pune ljudi, na kafama, pijankama, teferičima. Restorani i klubovi nam razvaljuju od posla pa čak i tokom cijele radne sedmice gdje apsolutno niko ne štedi na opijanju, cigaretama pa boga mi ni na raznoraznim drogama koje je kod nas lakše nabaviti nego kupiti hljeb u pekari.

A, na skijanje i more se ide bez problema, Makarska, Bjelašnica, Jahorina su blizu. To ovdje nema , takvog života nema! Taj život, dragi moji forumaši koji vi tamo živite, ovdje živi samo i isključivo aristokracija i to ona na najvišem mogućeg nivoa koja ne zna koliko je teška novčano. Samo takvi mogu da ispijaju kafe, plešu mortus pijani svaki dan, da šmrču , švrljaju po netu,... Zato malo osmjeha na lice, zdrave ambicije i sklanjanja sa te fotelje ispred kompa vam ne bi škodilo.

A, u svakom slučaju vam od sveg srca želim da uđemo svi više u ovu Evropu koju toliko željno prizivate pa ću onda da vas pitam hoćete li imati vremena da sjedite za računarom 24 sata dnevno, u toplom , osvjetljenom prostoru sa koliko toliko punim frižiderom i 15 KM spremnim da potrošite na pijanku. Nije vama baš toliko teško čim imate vremena da sjedite ispred monitora 24 sata i redovno plaćate internet kako bi imali pristup da sto više blatite.

Za to vrijeme koje vi pojedini provodite ispred monitora, ja možda boravim u Milanu, svjetskoj prijestonici mode i luskuza, ali zato 24 sata boravim na Institutu Marangoni i za knjigom, a eventualno izađem subotom (i to definitivno ne svakom) naveče, ako za to uopšte imam vremena i ako mi nije žao potrošiti novac jer izaći ovdje bez najmanje 150 eura za noć je jednostavno nemoguće, pa čak i za najmanju zabavu.

Zato češće biram kućnu varijantu uz večericu i vino sa dragim ljudima. Nemate mi za sto biti zavidni jer vi tamo živite kao malo ko ovdje bez obzira na sve okolnosti koje nisu nimalo lijepe. Ja samo činim za sebe što mislim da je najbolje bez prijetnje da ikoga ugrožavam. Ako je to loša stvar, onda se zaista izvinjavam svim oštećenima od srca. Dragi Bog će nam svima podjednako suditi za sve dobro i loše pa tako i meni. Od toga pobjeći ne možemo".