Pismo iz okrutnog Milana
0

Deen: "Backovići su uvijek imali!"

Sarajevo-x.com
Pop pjevač i slobodni umjetnik u Kantonu Sarajevo Fuad Backović Deen, koji je pod krivičnom i moralnom odgovornošću vlastima dao izjavu da ne prima platu veću od prosječne mjesečne plate u FBiH (914 KM), tvrdi da studij u Milanu kojeg trenutno pohađa, 'isključivo finansira sam, a ne iz džepova građana'.

U drugom pismu - reagovanju koje je poslao redakciji portala Sarajevo-x.com, Deen je i ovaj put imao dosta toga reći domaćoj javnosti i odgovoriti na optužbe kojima je obasut posljednjih nekoliko dana. U novom nastavku pisma piše sljedeće:

"Dragi moji,

što se tiče cijena, mislim da je jako neumjesno o tome pričati i o tome pitati. Dobio sam priliku koja se pruža jednom u životu i odlučio sam je iskoristiti. Tako biste postupili svi vi koji kažete drugačije! To kako se ja finansiram je lična i isključivo moja stvar, ali ne treba da brinete jer nije iz vaših džepova nikada bilo niti će ikada biti.

Moj posao estradnog umjetnika nije redovan u smislu zarade, dok sam više radio, bilo je i više novca, pa sam sebi priuštio to što sam priuštio, ali s obzirom da duži vremenski period ne radim i ne koncertiram, snalazim se na svoj način i ne žalim se nikome. Ovo što pitate mene, pitajte silne turbo folk zvijezde kojima punite džepove svakog vikenda u Sarajevu, to vam je pametnije!

Ne živim luksuzno, ali sam ipak jako sretan čovjek koji se zna odlično provesti i biti sretan i sa markom u džepu, ako treba. Pošteno radim i kada imam - imaju i svi ostali oko mene. Jako vjerujem u sebe i znam da ću svojim poštenim radom i trudom sebi obezbijediti onakav život kakav želim i volim da živim bez prijetnje da nekoga ugrozim i "opljačkam". Možete mirno da spavate. Četrnaest godina sam na sceni pa sam uspio nešto i da uštedim....

Što se tiče statusa slobodnog umjetnika, tu je sve vrlo regularno i potpuno čisto prema zakonu onakvom kakav je, kojeg nisam pisao niti ja niti moja porodica već državni vrh. Status dijelim sa još 52 umjetnika, koji su na potpuno isti način došli do njega.

U potpunosti poštujem sve zakone i nikada ih nisam prekršio, pa tako ni one vezane za porez. Sve se lako da provjeriti. Nemam se ja, dragi moji, vama za šta pravdati, živite svoj život i od njega napravite najbolje što znate, a mene pustite da živim svoj koji je divan i kojeg mnogo volim“.

Backović se u pismu osvrnuo i zašto je odlučio nastaviti svoje obrazovanje van Sarajeva. On navodi da je jedini razlog njegovog odlaska u Milano taj što studij modnog dizajna ne postoji u glavnom gradu BiH, ali da se svakako namjerava vratiti u 'svoje Sarajevo' te da nijednog jedinog trenutka nije pomislio o definitivnom napuštanju rodnog grada.

"Sarajevo je moj grad u kojem sam se rodio u tadašnjoj ulici Darovalaca krvi i cijeli svoj život proveo sam u Sarajevu, kao i onih pet ratnih godina, zajedno sa mamom i bratom u podrumu, kao i svi ostali. Fudo tada nije mogao uzeti pušku i braniti grad, jer sam imao samo osam i pol godina.

Zato su moj otac i moj amidža, kao i ostatak familije, časno i pošteno stali u odbranu našeg naroda i grada. Vjerujte, mogli smo da biramo gdje ćemo pobjeći, ali odlučili smo biti tu do samoga kraja i nismo nimalo pogriješili! Mnoge članove familije smo izgubili na ratištu, a moj otac i amidža bili su ranjavani par puta, vrlo često se znalo desiti da uopšte ni ne znamo šta je sa njima.

Te koje strašno brine imovinsko stanje porodice Backović, reći ću im samo jedno - porodica Backović je uvijek imala lagodan život i uvijek će imati, jer porodica Backovic radi i svi njeni članovi, počevši od rahmetli dede Murata pa preko baba, amidža, mame, tate imaju završene fakultete, magisterije i doktorate i nisu sjedili kući čekajući da se samo stvori, već su pošteno radili. Od samog rođenja do danas imam isto, ali opet zbog toga nisam postao snob koji ljude cijeni samo po položaju i novcu, već onaj koji ljude dijeli samo na dobre i loše.

I još nešto, pismo koje sam uputio iz Milana bilo je namijenjeno pojedinim forumašima, koji 24 sata sjede za kompom i koriste vrijeme da bi sve i svakoga blatili, a ne cijelom narodu u BiH! Oni koji pažljivo to pročitaju i sami će uvidjeti kome je namijenjeno.

Što se tiče pisma koje je upućeno meni od strane jedne "ozbiljne" organizacije "PROTEST" na čelu sa gospodinom Čengićem (za kojeg uopšte ne znam ni ko je ni šta je) reći ću samo jedno - to pismo, dragi moj gospodine, mnogo više govori o tebi i organizaciji nego što bi išta moglo reći o meni."