Slučaj za policiju ili sociologe
0

FOTO / David Beckham u dresu Engleske razapet na krstu

Sarajevo-x.com
Umjetnička slika Davida Beckhama u dresu Engleske reprezentacije razapetog na krstu u galeriji u Folkestoneu privukla je i pažnju policajaca, koji su ispitivali umjetnika koji stoji iza djela "Slušaj mene, a ne njih".
Beckham, u crvenom dresu "Gordog Albiona" dugih rukava, sa bijelom tkaninom oko struka, zakovan je za krst i krvari.

Nekadašnji kapiten engleske reprezentacije na glavi nosu krunu od trnja, a ispod nogu mu je pehar svjetskih prvaka i vjerovatno trofej Jules Rimet, piše "Daily Mail".

Umjetnik Johnny Cotter, koji je naslikao kontroverzno djelo, rekao je da su ga posjetila dvojica policajaca, koja su mu rekli da su dobili žalbe zbog slike. On se složio da ukloni sliku, ali je kontaktirao policiju da provjeri na osnovu kojeg zakona su djelovali.

Bog, nogometaši ili zvijezde realityja

"Ovo nije antikršćanska slika. Poenta je da postavi pitanje koga to obožavamo u 21. vijeku. Da li je to Bog, ljudi poput Davida Beckhama ili zvijezde reality emisija", rekao je umjetnik.

On je rekao da je izabrao Beckhama jer predstavlja modernu ikonu i poznat je širom svijeta.

"Koga zaista obožavamo u 21. vijeku. Ustvari, lokalni sveštenik mi je rekao da sam otvorio debatu u Folkestoneu o religiji, kakva nije bila prisutna u proteklih 30 godina", rekao je Cotter.

Čestitke i prijetnje

On je priznao da je dobijao žalbe, ali da je daleko više onih koji su mu čestitali na urađenom poslu.

"Nakon postavke slike ispisivali su grafite na mom prozoru, stavljali su mi Bibliju u sanduče, kao i razne poruke govoreći da se odmaknem od đavola. Pokušao sam im objasniti da to nije religiozna slika", rekao je Cotter.

Policijski glasnogovornik je potvrdio dolazak dvojice policajaca u galeriju.

"Nikakve mjere neće biti poduzimane nakon što je vlasnik galerije rekao da će slika biti skinuta do kraja sedmice", rekao je glasnogovornik policije u Kentu.