Nova biografija slavne dizajnerice
0

Coco Chanel se drogirala i imala lezbijske afere

Sarajevo-x.com
Coco Chanel
Coco Chanel
Još jedna u nizu biografija o legendarnoj dizajnerici Coco Chanel, čije je pravo ime bilo Gabrielle Bonheur Chanel, bacila je drugačije svjetlo na život slavne ikone stila.
Naime, autorica djela "Coco Chanel: An Intimate Life" Lisa Chaney tvrdi da se Coco drogirala, imala više lezbijskih afera i da je bila zaljubljena u nacističkog špijuna, piše Daily Mail.

Oslanjajući se na novootkrivena ljubavna pisma i druge zapise, knjiga Lise Chaney otkriva istinu o Cocoinoj navici da konzumira drogu i daje novi uvid u njenu biseksualnost.

Modni internet portal WWD ide korak dalje i tvrdi da je Coco bila ludo zaljubljena u Hansa Günthera von Dincklagea, špijuna koji je radio za naciste tokom Drugog svjetskog rata.

"Nepoznato je da li je Chanel znala za ovo ili ne. No, nakon Drugog svjetskog rata, jedno vrijeme je živjela u Švicarskoj kako bi izbjegla podizanje postupka protiv sebe", piše WWD.

Chaney je kao građu za knjigu koristila nedavno otkrivena pisma slavne dizajnerice, kao i dokumente Švicarskog federalnog arhiva kako bi opisala sočne detalje iz Cocoinog života.

Mučni i tragični detalji njenih brojnih ljubavniha afera nisu bili opisivani u prethodnim biografijama. Knjiga Lise Chaney, koja će se na policama naći u novembru, na duhovit način prikazuje kako je slavna Coco postala muza, zaštitnica, ili ljubavnica nekih od najznačajnijih umjetnika poput Picassa, Dalija i Stravinskog.