Nakon bijega iz zemlje
14

Članica benda Pussy Riot: U Rusiji trebamo imati denacifikaciju, a ne u Ukrajini

N. O.
Maria Aljohina (Foto: EPA-EFE)
Maria Aljohina (Foto: EPA-EFE)
"Rusiji, a ne Ukrajini, potrebna je denacifikacija", rekla je predvodnica ruskog punk benda Pussy Riot, koja je ove sedmice napustila Rusiju prerušivši se u dostavljača hrane, prije nego što je njena grupa započela koncertnu turneju protiv rata.
Na probi za koncert u njemačkoj prijestolnici, Marija Aljohina rekla je da Rusi moraju dobro razmisliti o ratu.

"Nemam pojma šta će biti kraj ovog promišljanja, ali bez toga zemlja nema pravo na postojanje – kao Njemačka nakon Drugog svjetskog rata. U Rusiji bismo trebali imati denacifikaciju, a ne u Ukrajini", rekla je za Reuters.

Također je rekla da bi trebao postojati sud protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i vojnih generala i čelnika.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja zemlje i zaštite od fašista te poriče ciljanje civila.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentarisati njezinu primjedbu da je denacifikacija potrebna u Rusiji, a ne Ukrajini, te da bi Putinu i njegovim generalima trebalo suditi.

Kako bi pobjegla iz kućnog pritvora, Alyokhina je nosila uniformu dostavljača, koju je njena djevojka kupila na internetu i iskrala se na zadnja vrata zgrade u kojoj je boravila, bježeći od ruske policije.

Aljohina je rekla da su njezini sunarodnjaci željeli promjene, ali da se mnogi boje da će biti bačeni iza rešetaka jer su progovorili.

"Mnogi se stvarno boje jer sada možete ići u zatvor do 10 godina samo zato što objavite fotografije iz Buče", rekla je.

Ruski dužnosnici rekli su da je novi zakon za zaustavljanje namjernog širenja "lažnih" vijesti potreban zbog zaštite svoje vojske i borbe protiv dezinformacija o vojnoj kampanji u Ukrajini.

"Pussy Riot je uvježbavao novu pjesmu o ratu", rekla je članica benda.

"Napisali smo je prije dvije sedmice. Pjesma je protiv rata, protiv rata koji je Putin započeo protiv Ukrajine. To je naša izjava i bit će izvedena u sklopu koncerta", rekla je.