Obline kojima se svi dive
0

Christina Hendricks je uzor mladim ženama

Sarajevo-x.com
Ako se Christina Hendricks nadala da će se prestati pričati o njenim oblinama, pogriješila je. Britanska političarka Lynne Featherstone stavila je Hendricksovu u centar zbivanja spominjući je kao uzor djevojakama i ženama.

Lynne Featherstone, britanska ministrica koja se zalaže za jednaka prava i vodi kampanju protiv premršavih modela i fotošopiranja slika ženskih tijela u časopisima i reklamama izjavila je: "Christina Hendricks je nevjerovatna. Treba nam više takvih uzora".

Featherstone je za ABC News izjavila da su mlade djevojke pod stalnim pritiskom lažnih slika ekstremno mršavih modela i poznatih ličnosti.

"Sve žene su osjetile pritisak da moraju udovoljiti nerealnim stereotipima koji ih prate kroz cijeli život", rekla je.

"To nije samo trenutna šteta, to je nešto što traje cijeli život. Mlade djevojke su pod velikim pritiskom nerealnog izgleda koji im se svakodnevno nameće".

Ironično, Hendricksova je pod drugom vrstom pritiska. Glumica koja u popularnoj seriji igra neobično otvorenu sekretaricu Joan Holloway, postala je poznata kao promotor drugačije vrste ljepote, iako bi ona više voljela da je poznaju po njenom radu nego po figuri.

"U početku mi je smetalo", izjavila je Hendricksova ove godine za "New York Magazine". "Kada stalno razgovaraju o vašoj kilaži, postajete nervozni i previše samosvjesni. Vrlo sam vrijedno radila na seriji, a sve o čemu su ljudi pričali bila je moja figura!".

Svidjelo vam se to ili ne, Hendricksova apelira na kolektivnu svijest te potiče želju za zdravijim izgledom.

Emme, model za XL-veličine, izjavila je da nije toliko važno ko je Christine Hendricks nego to što je čini uzorom za mlade djevojke.

"Ne poznajem Christinu lično, tako da ne mogu reći da je ona uzor po načinu na koji živi. U svakom slučaju, dobro je vidjeti da oblik njenog tijela tjera ljude na razmišljanje i mijenja masovnu kulturu", rekla je Emme za ABCNews.