Održala strastven govor
15

Cate Blanchett na dodjeli nagrada kritikovala sistem, opsovala i pozvala na promjene

N. O.
Cate Blanchett (Foto: Twitter)
Cate Blanchett (Foto: Twitter)
Cate Blanchett je održala strastveni govor na dodjeli nagrada Critics' Choice Awards u nedjelju navečer nakon što je osvojila nagradu za najbolju glumicu, a tom prilikom kritikovala je patrijarhalnu piramidu dodjele, ali i hvalila svoje kolegice.

Nakon što je osvojila nagradu za ulogu osramoćene kompozitorke Lydije Tar u filmu "Tar" Todda Fielda, nije se suzdržavala kada se obratila publici u Fairmont Century Plaza hotelu u Los Angelesu.

Australska glumica (53) pobijedila je Michelle Williams, Violu Davis, Danielle Deadwyler, Margot Robbie i Michelle Yeoh u ovoj kategoriji, ali je u svom govoru pohvalila sve žene u glumačkoj industriji za njihova postignuća.

Cate je otkrila da su je inspirisale sve nominovane, kao i "svaka pojedinačna žena na televiziji, filmu, reklamama, reklamama za tampone...".

Također je i opsovala tokom svog govora dok je pozivala na promjenu "čitave j**ene strukture" dodjela nagrada i otkrila da joj se ne dopada činjenica da su se prenosile na televiziji.

Svoj govor je započela šalom, govoreći: "Ovo je zapravo druga nagrada večeri, Julia Roberts mi je ranije poklonila bocu vode za ispiranje usta. Hvala ti, Julia."

Nastavila je: "Ova nagrada za najbolju glumicu, mislim, krajnje je proizvoljna s obzirom na to koliko je izvanrednih performansa žena bilo, ne samo u ovoj prostoriji. Ne mogu vjerovati da sam ovdje gore. Ovo je smiješno... Voljela bih da samo promijenimo cijelu ovu je**nu strukturu. Kakva je ovo patrijarhalna piramida kada neko stoji ovdje".

"Zašto jednostavno ne kažemo da je postojao čitav niz ženskih performansa koji su u dogovoru i međusobnom dijalogu?", zapitala se.

Potom je pohvalila sve žene koje rade bilo koji posao kazavši da sve rade nevjerovatan posao koji je neprestano inspiriše te je rekla da nagradu dijeli s njima.

Prošle sedmice Cate je osvojila Zlatni globus za svoju ulogu u filmu "Tar". U filmu ona glumi problematičnu kompozitoricu Lydiju Tar, koja je nekoliko dana udaljena od snimanja simfonije koja će uzdignuti njenu karijeru. Nakon što je jedan od njenih bivših učenika izvršio samoubistvo, Lydia je optužena za neprikladne odnose sa svojim štićenicama i njen svijet počinje da se raspliće.