Agentica Carol White
0

"Campbell i Taylor su blago flertovali"

FENA
Carol White (Foto: AP)
Carol White (Foto: AP)
Bivša agentica britanske manekenke Naomi Campbell, Carol White svjedočila je u ponedjeljak na suđenju za ratne zločine bivšem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru, ispričavši da je optuženi manekenki poklonio dijamante poslije jedne večere u Južnoj Africi 1997. godine.

Na suđenju u Haagu, White je rekla i da su Cambpell i Taylor tokom večere "blago flertovali", javio je BBC.

Poznata manekenka je, međutim, pred sudom ranije izjavila da tokom večere nije upoznala bivšeg predsjednika Liberije, kao i da je dobila nekoliko malih komada dragog kamenja i to veče poslije zabave, ali da nije znala da se radi o dijamantima, niti ko ih je poslao.

Tužioci su pozvali poznatu glumicu Miu Farrow, Cambpell i njenu bivšu agenticu White da svjedoče o dijamantima koje je Taylor, koji demantuje bilo kakvu umiješanost u trgovinu dijamantima, navodno poklonio manekenki poslije jedne zabave 1997. godine.

Svjedočenja bi trebalo da budu dokaz da je bivši diktator trgovao "krvavim dijamantima" i tim novcem naoružavao pobunjenike u Sierra Leoneu tokom građanskog rata u toj zemlji od 1992. do 2002. godine, u kome je ubijeno pola miliona osoba, dok je 4, 5 miliona bilo prisiljeno da napusti svoje domove.

Farrow, koja se u ponedjeljak pojavila kao svjedok na sudu, ispričala je da je Campbell ostalim gostima na zabavi rekla da joj je Taylor poslao "ogromni dijamant" i da namjerava da ga pokloni u dobrotvorne svrhe, čime je demantovala izjavu manekenke, prenosi AP.

Taylor se izjasnio da nije kriv ni za jedno od 11 krivičnih djela za koje ga je optužio Specijalni tribunal za Sierra Leone, uključujući ubijanje, silovanje, seksualno porobljavanje i regrutovanje djece vojnika.

Tužioci tvrde da je naoružavao i komandovao pobunjenicima koji su ubili i osakatili na hiljade osoba u građanskom ratu u Sierra Leoneu.