Podijelili iskustva
16

Bruce Wills nije jedini: Ove slavne zvijezde suočile su se sa posljedicama afazije

I. B.
Emilia Clarke i Sharon Stone također su se suočile s afazijom (Foto: Instagram)
Emilia Clarke i Sharon Stone također su se suočile s afazijom (Foto: Instagram)
Od trenutka kada je porodica slavnog glumca Brucea Willisa javno saopćila njegovu dijagnozu, često možemo čuti riječ "afazija", a sada je poznato i koje su se još poznate zvijezde suočile sa posljedicama ove bolesti.

Prvenstveno podsjećamo, afazija je bolest koja u potpunosti može oduzeti sposobnost komunikacije, a može biti uzrokovana moždanim udarom ili tumorom na mozgu.

Porodica Brucea Willisa nedavno je saopćila da glumac pati od iste, no nisu spomenuli da li su njegovoj dijagnozi prethodili moždani udar ili ozljeda mozga, što navodi da se radi o primarnoj progresivnoj afaziji koja može utjecati na jezik i kogniciju, rekla je za Insider Brooke Lang, po zanimanju logoped.

Osim Brucea Willisa, ovo su još neke slavne zvijezde koje su se suočile sa posljedicama ove bolesti.

Emilia Clarke

Zvijezda serije "Igre prijestolja" suočila se sa afazijom nakon aneurizme mozga. Sve se desilo za vrijeme jedne vježbne prilikom njenog treninga.

"Osjetila sam kao da mi nešto stišće mozak. Pokušala sam da ignorišem bol, ali jednostavno nisam mogla. Otprilike sam znala šta se dešava", rekla je.

Clarke je ustanovljena aneurizma nedugo nakon snimanja prve sezone serije, a tada joj je rečeno da je pretrpjela opasan tip moždanog udara uzrokovan krvarenjem u prostoru oko mozga. Nakon operacije, glumica je shvatila da ima problema sa govorom.

"Nisam se mogla sjetiti svoga imena. Umjesto toga, izgovarala sam besmislice i počela paničariti. Nikad se nisam tako uplašila. Bio je to osjećaj propasti koji se približava", rekla je.

Srećom, Emiliu je afazija prošla za sedam dana, a glumica je pokrenula i dobrotvornu organizaciju koja pomaže osobama preživjelim od moždanog udara i sa ozljedama mozga.

Sharon Stone

Kao kod Emilie, i Stone se upoznala sa afazijom nakon aneurizme mozga 2001. godine.

Tada je doživjela moždani udar koji je prethodio cerebralnim krvarenjem koje je narušavalo njenu sposobnost hodanja i govora. Ipak, uspjela se oporaviti i vratiti sposobnost da jasno čita i govori.

"Trebalo je dvije godine da moje tijelo apsorbuje svo krvarenje koje sam imala. Izgledalo je kao da se cijeli moj DNK promijenio, čak su i moje alergije na hranu bile drugačije", ispričala je glumica.

Dodala je kako je nakon ovoga postala emocionalno inteligentnija.

"Odlučila sam da naporno radim kako bi otvorila druge dijelove svog uma. Sada sam jača. To plaši ljude, ali mislim da to nije moj problem", rekla je.

Randy Travis

Iako pati od afazije od 2013. godine kada je imao moždani udar, country zvijezda nagrađena Grammyjem nikada nije odustao od muzike. Rijetko nastupa, no uspio je da vrati govor nakon što mu je privremeno oduzeta sposobnost da jasno govori i hoda bez štaka.

Više o tome otkrio je u svojim memoarima.

"Želio sam da viknem glasno kao što sam to nekad radio, ali nedostajalo mi je riječi, nijedan zvuk nije izašao iz mojih usta. Samo jedna suza mi je curila niz lice dok sam skupljao tračak snage koji sam imao. I moja supruga i ja znali smo da je moj život u Božijim rukama", rekao je on.

Randy nije odustao unatoč poteškoćama, a 2016. zajedno sa suprugom izveli su "Amazing Grace" na prijemu u Kuću slavnih. Lani, Travis je objavio svoju prvu pjesmu od moždanog udara a riječ je o "There's a New Kid in Town".

Gabby Giffords

Američkoj kongresmenki dijagnostikovana je afazija nakon što je upucana tokom konstitutivnog sastanka 2011. godine. Tada, Giffords je teško povrijeđena, a šest osoba je poginulo.

Suočena sa paralizom i afazijom, Giffords je odlučila da ne odustane te je postala zagovornica suzbijanja nasilja vatrenim oružjem.

"Stavila sam jednu nogu ispred druge. Našla jednu riječ, a onda i drugu. Moj oporavak je svakodnevna borba, ali ona me čini jačom. Nekada su riječi dolazile lako, a danas se borim da progovorim. Ali još nisam izgubila glas", rekla je ona.

Dick Clark

Pokojni voditelj doživio je 2004. godine moždani udar zbog kojeg mu je narušena sposobnost komuniciranja, no godinu dana poslije vratio se kao voditelj "New Year's Rockin' Eve" kojeg je nastavio da vodi godinama poslije.

Voditelja je udar ostavio sa oštećenim govorom te paralizovanim na jednoj strani tijela.

"Prošle godine imao sam moždani udar. Ostavio me u lošem stanju. Morao sam sebe naučiti kako da hodam i govorim. Bila je to teška i duga borba. Moj govor nije savršen, ali stižem", izjavio je tada.

Preminuo je 2012. makon srčanog udara.

Glen Campbell

Američki gitarista i pjevač patio je od afazije i Alzhaimera koji mu je dijagnostikovan 2011. godine, no i dalje je razumio "jezik ljubavi", tvrdi njegova supruga.

Sa turnejom je nastavio do 2014. godine, a zatim je smješten u ustanovu za njegu u blizini svoje kuće u Nashvilleu. Sposobnost govora izgubio je u kasnijim fazama bolesti. Preminuo je 2017. godine.