Showbiz
0

Bruce Willis želi tužiti Apple zbog digitalne muzičke kolekcije

Klix.ba
Bruce Willis
Bruce Willis
Glumac Bruce Willis se priprema da odvede Apple na sud, a sve zbog vlasništva nad njegovom ogromnom digitalnom muzičkom kolekcijom koja bi mogla postati bezvrijedna nakon njegove smrti.

Pedesetsedmogodišnji Willis želi nakon smrti ostaviti svoju kolekciju kćerkama Rumer, Scout i Tallulah.

Međutim, prema sadašnjim uvjetima korištenja servisa iTunes, svi korisnici samo "pozajmljuju" pjesme i nikada ih u potpunosti ne posjeduju. Zbog toga je svaka muzička kolekcija bezvrijedna kada njen vlasnik umre.

Willis je u pokušaju zaobilaženja trenutnih pravila i regulacija svoje savjetnike zamolio da naprave zakladu u kojoj će se čuvati njegova muzička kolekcija, koja između ostalog uključuje i klasike od Beatlesa i Leda Zeppelina.

Holivudska zvijezda pokreće i legalne poteze kako bi se povećala prava korisnika koji preuzimaju pjesme na iTunesu, prenosi The Sun.

Apple može da zaledi svaki korisnički račun ukoliko smatraju da korisnik sa drugim osobama dijeli pjesme.

"Mnogi ljudi će ostati iznenađeni kada saznaju da sva ona muzika koju su tokom godina platili u stvarnosti ne pripada njima. Sasvim je prirodno da nešto želite ostaviti onima koje volite", kazao je Chris Walton, ekspert za privatno vlasništvo advokatske kompanije Irwin Mitchell.