Djevojka "plave krvi"
0

Brooke Shields tvrdi da je u srodstvu sa evropskim kraljevima

Sarajevo-x.com
44-godišnja američka glumica Brooke Shields izjavila je na jednoj američkoj TV stanici kako je rodbinski vezana za britanskog kralja Henryija IV, koji je inspirirao Williama Shakspearea da prema njemu napiše i popularnu dramu. Porodica njenog oca Franka mogla bi direktno povezana sa ovim vladarom koji je na prijestolu bio u 15.stoljeću.

Sin Johna Gaunta, Henry IV, koji je Engleskom vladao od 1399. godine pa tokom narednih 14 godina, bio je poznat zbog njegovih političkih vještina i dokazanog hrabrog mačevanja.

Brooke tvrdi da je otkrila da joj je rođak i francuski kralj Louis XIV, poznat i kao Kralj Sunca, i to kroz mnoge generacije unazad, piše Daily Express.

Glumica već navodno zna da je porijeklom od italijanske aristokracije, gdje je jedan od njenih predaka držao i poziciju bankara u Vatikanu.

Neki od članova njene filmske ekipe su kazali da se ona pitala da li ova povezanost ima išta sa činjenicom da je odabrala da studira francusku književnost na fakultetu. Glumica je to navodno obrazložila činjenicom da joj je takva ideja došla odjednom.

I dok su njene veze sa evropskim kraljevima donijele mnogo uzbuđenja, ražalostilo je saznanje o tragičnim sudbinama drugih članova porodice. U jednoj od emisija popularnog show programa "Who do you think you are", Shields je otkrila da je njena majka umrla kad joj je bilo 10 godina, a da se njen brat utopio kad mu je bilo svega 13.