{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bronzana statua Carle Bruni Sarkozy već izaziva kontroverze

3.8.2012. u 21:15
2
5
Bronzana statua Carle Bruni Sarkozy već izaziva kontroverze
2
Bronzana statua Carle Bruni Sarkozy već izaziva kontroverze
Bronzana statua bivše prve dame Francuske Carle Bruni Sarkozy, obučene u radničko odijelo, podignuta je u predgrađu Pariza.
Iako statua neće biti predstavljena javnosti do septembra, do kada će biti prekrivena platnom, već je počela izazivati kontroverze među lokalnim stanovništvom.

Ideja o postavljanju statue, koja treba bi trebala simbolizirati Italijanku koja je došla u Francusku tokom 19. stoljeća u potrazi za poslom, je došla od gradonačelnika Nogent-sur-Marne i Jacquesa Martina, bliskog prijatelja Nicolasa Sarkozyja.

Međutim, statua nervira lokalno stanovništvo, jer umjesto da prikazuje imigranta iz radničke klase, ona prikazuje Carlu Bruni Sarkozy, bivšu vodeću ženu vladajuće klase.

"Ovo je uvreda za sve radnike iz Italije. Predstavili su ih osobom koja je veoma bogata. Nemam ništa protiv Carle Bruni Sarkozy, ali ona ne predstavlja radničku klasu", kazao je lokalni političar William Geib.

Prvobitno se smatralo da je statua, koja košta 110.000 dolara, plaćena novem poreznih obveznika. Međutim, kasnije se saznalo da je lokalna kompanija za izgradnju finansirala cijeli projekt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: