U sarajevskoj Vijećnici
90

Brojne ličnosti na komemoraciji Hadžemu Hajdareviću, među njima i Dino Merlin

L. R.
Komemoracija Hadžemu Hajdareviću (Foto: T. S./Klix.ba)
Komemoracija Hadžemu Hajdareviću (Foto: T. S./Klix.ba)
Komemoracija istaknutom bh. književniku Hadžemu Hajdareviću održana je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Na komemoraciji su prisustvovale brojne ličnosti iz svijeta politike te umjetnosti, među kojima su: Ejup Ganić, Dino Merlin, Kenan Magoda, Mile Stojić, Denis Bećirović, Eli Tauber te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja se obratila prisutnima.

"Radovali smo se svakoj dodjeli Bosanskog stećka. Hadžem je toliko volio Udruženje pisaca. Toliko je volio ono što radi, toliko je volio svoj grad, toliko je volio svoje ljude. Koliko je uvijek mislio na svakog građanina Sarajeva, podsjeti me jedna poruka kada sam mu čestitala Bajram, Hadžem mi je odgovorio: 'Neka nam je sretan Bajram i svi praznici ovog svijeta", govorila je gradonačelnica Benjamina Karić u suzama.

"Volio je običnog čovjeka, volio je svoje komšije, volio svoje prijatelje, a najviše svoju porodicu. U duhu tih riječi, u ime Grada Sarajevo i u svoje ime, upućujem iskaze iskrenog saučešća porodici, prijateljama i kolegama. Dragi Hadžeme, neka ti je laka zemlja bosanska", poručila za kraj.

Podsjećamo, Hadžem Hajdarević preminuo je u ponedjeljak u 68. godini. Objavio je brojne knjiga poezije i proze, među kojima su ističu: "Seoba obala", "Žive vode", "Gdje voda izvire" i "Sutrašnje putovanje brodom". Dobitnik je brojnih književnih nagrada.

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika te koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika s osnovama gramatike. Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.