Ko upravlja njenim novcem
17

Britney Spears nema pravnu kontrolu nad svojim bogatstvom od 59 miliona dolara

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britney Spears već 12 godina nema pravnu kontrolu nad svojim životom i bogatstvom. Sud ju je obavezao na pravno starateljstvo koje će biti na snazi do 30. aprila ove godine.

Britney je pod pravnim starateljstvom od 2008. godine, kada je pretrpjela niz nervnih slomova, i to pred očima javnosti. Otada, sva njena imovina, nekretnine i novčana sredstva, stavljena su pod kontrolu njenog oca, Jamieja Spearsa i advokata Andrewa Walleta.

Ovakva odluka suda smatra se kontroverznom, posebno među fanovima Britney Spears. Mnogi vjeruju da drugi kontroliraju i manipuliraju slavnom pop pjevačicom. S druge strane, izvori bliski Britney tvrde da je ovaj pravni potez donio puno dobra pjevačici, a posebni u pogledu poslovnih prilika.

Sve je počelo od obrijane glave i napada kišobranom

Davnih 2000-ih, Britney je pretrpjela niz skandala, koje je zabilježila javnost. Najprije je primijećena kako vozi automobil sa sinčićem Seanom u krilu. Kasnije je obrijala glavu i nasrnula na vozilo jednog paparazza kišobranom.

Ona je 2008. godine nekoliko puta odlazila na rehabilitaciju, a dvaput je primljena i na psihijatrijsko liječenje. Njen otac Jamie je od suda tražio privremeno starateljstvo, namijenjeno odraslim osobama koje se ne mogu brinuti o sebi. Uglavnom je riječ o osobama koje pate od demencije ili neke duševne bolesti, što čini Britneyn slučaj jako rijetkim, piše Business Insider.

Nadzor oca i odvjetnika nad bogatstvom vrijednim 59 miliona dolara

Jamieju Spearsu je dodijeljen nadzor nad kćerkinim nekretninama i brizi o zdravlju, dok je odvjetnik Andrew Wallet bio zadužen za upravljanje novčanim sredstvima. Britneyn otac ima kontrolu nad različitim aspektima njenog života, od poslovnih pregovora, do zabrane posjeta.

Zakon nalaže da svaka financijska odluka u Britneyno ime bude sudski zabilježena. Prema izvještaju iz 2018., njeno cjelokupno bogatstvo iznosi 59 miliona dolara. Od tog iznosa, 128.000 dolara je direktno uzeo njen otac, dok su pravni troškovi samog održavanja starateljstva iznosili 1,1 miliona dolara.

#OsloboditeBritney pokret

Ne slažu se svi s pravnim starateljstvom u čijim se raljama nalazi Britney Spears. Jedna internetska stranica posvećena njenim fanovima još je 2009. godine počela kampanju pod nazivom #OsloboditeBritney. Izgleda da je čak i njena majka, Lynne Spears, pobornica ovog pokreta. Ona se, inače, razvela od Britneynog oca, a i sama je pokušala ostati pravna starateljica svoje kćerke, iako bez uspjeha.

Ljudi bliski Britney tvrde da ovakav pravni aranžman godi pjevačici te joj pruža puno više kontrole nad svojim životom. Njen menadžer Larry Rudolph jednom je prilikom izjavio da pravno starateljstvo nije zatvor, dodajući da je, zahvaljujući tome, Britney imala priliku sklopiti poslovne odnose koje inače ne bi mogla.

Uspješno desetljeće: Las Vegas i albumi

Britney je bila itekako produktivna proteklog desetljeća kada je njena karijera u pitanju. U razdoblju između 2011. i 2016. godine izdala je tri albuma s novim pjesmama. Njena turneja Piece of Me Tour iz 2018. zaradila je prema procjenama 54,6 miliona dolara. Četiri je godine provela priređujući jako uspješne nastupe u Las Vegasu, a bila je i član žirija televizijskog muzičkog takmičenja The X Factor u SAD-u.

Ko danas upravlja novcem i životom Britney Spears?

Andrew Wallet prošle se godine odrekao starateljskih prava pa je sada službeno Britneyn otac jedini njen pravni staratelj. On ima zabranu prilaska Britneynoj djeci, nakon što je optužen za fizički okršaj s unukom Seanom. Jamie Spears podnio je zahtjev da privremeno bude izuzet iz okvira starateljstva, što mu je odobreno, osim u pogledu nadzora novčanih sredstava.

Po njegovom zahtjevu, jedna od menadžerica Britney Spears, Jodi Montgomery, postavljena je kao njen privremeni staratelj. Ona će imati nadzor nad pravnim aspektima Britneynog života do 30. aprila.

Neizvjesno je hoće li ovaj pravni aranžman biti produžen, ali da bi prestao vrijediti, Britney mora dokazati da joj nije više potreban.