Mračna tajna
12

Britanski autor u svojoj knjizi o Johnu Lennonu otkrio istinu o Yoko Ono

Klix.ba
Fotografija: Shutterstock
Fotografija: Shutterstock
U knjizi "Biti John Lennon: Nemirni život" autor Ray Conolly tvrdi da je Yoko Ono manipulisala popularnim pjevačem te da ga je mjesecima uhodila i zasipala pismima i poklonima kako bi on na nju obratio pažnju. Također je htjela da on bude sponzor njenih umjetničkih djela.

Ray Conolly navodi kako je Yoko bila veoma agresivna te nikada nije prihvatala odbijanje, a Johnu je redovno slala pisma te se pojavljivala na mjestima na kojima se pojavljuje i on. Kada ga je napokon osvojila, samo je on bio očaran njom, dok njegovi prijatelji i porodica nisu dijelili oduševljenje.

Ona je tvrdila da je njihov prvi susret bio potpuno slučajan te da ona tada nije ni znala ko je on. Međutim, Conolly piše kako je insistirala da vlasnik galerije pozove nekoga od Beatlesa na izložbu. Nekoliko sedmica kasnije se pojavila u kancelariji Beatlesa tražeći da razgovara sa Johnom te ga je poslije toga zasipala pismima, slala mu knjige i uvlačila mu se pod kožu.

Fotografija: Daily Mail
Fotografija: Daily Mail

John je uskoro napustio svoju suprugu Synthiju te su on i Yoko postali par. Ona je prije njega imala dva braka. Članovi benda je nisu htjeli na probama dok su svirali, a Johnova porodica je uporno odbijala da bude u njenom prisustvu. Yoko je prisustvovala svim probama benda te ga je nakon određenog perioda zamolila da prestane svirati rock 'n' roll jer je previše agresivan.

Conolly u knjizi opisuje period kada je John postao ovisan o heroinu te tvrdi da ga je na to navukla Yoko Ono kojoj je jedini cilj bio da se proslavi kroz vezu s nekim poznatim. Svi Johnovi poznanici su htjeli da ga Yoko ostavi i da se raziđu, a 1972. godine čarolija je nestala iz njihove veze te ga je Yoko ostavila, a on je nastavio dalje s 22-godišnjom May Pang s kojom je živio u Los Angelesu 18 mjeseci.

Johnovi poznanici tvrde da je on tada bio sretniji nego ikada te da mu je sreću remetila samo Yoko koja bi ga zvala više od deset puta dnevno. Ona ga je uspjela nagovoriti da ide na terapiju hipnozom da bi se riješio cigareta, a John tvrdi da se ne sjeća šta se desilo na tom tretmanu, međutim, malo kasnije je obolio i vjeruje se da je taj tretman razlog bolesti.

"Ona mu je bila više od žene, bila mu je kao majka. Tako ju je i zvao. Na kraju je postala njegov menadžer, preuzela kontrolu nad svim njegovim finansijama i obavljala poslove umjesto njega. John se tada povukao iz javnosti", napisao je autor, dodavši da je Mick Jagger izjavio kako je Yoko zaključala Johna.

Johna Lennona je u decembru 1980. godine ubio Mark David Chapman.