Suđenje u toku
66

Britanska kraljevska porodica traži 1,5 miliona eura odštete zbog fotografije Kate u toplesu

Klix.ba
Princ William i Kate Middleton (Foto: EPA)
Princ William i Kate Middleton (Foto: EPA)
Princ William i Kate Middleton traže 1,5 miliona eura odštete zbog snimanja i prodaje fotografija koje je objavio francuski časopis Closer, a na kojima je Kate u toplesu na odmoru u Francuskoj 2012. godine.

Kate i William snimljeni su iz daljine na odmoru u dvorcu u vlasništvu Viscounta Davida Linleya, sina pokojne princeze Margaret, sestre britanske kraljice Elizabete.

Fotografije su objavljene godinu dana nakon vjenčanje Kate i Williama, a kraljevska porodica rekla je da su te fotografije neopravdana invazija na Kateinu privatnost. Francuske vlasti podržale su kraljevsku porodicu tako što su zabranile dalju reprodukciju fotografija prije pokretanja istrage o tome kako su dobivene.

Foto: EPA
Foto: EPA

Suđenje je počelo u utorak u Francuskoj, a sudi se šestero ljudi povezanih s francuskim časopisom Closer te regionalnim novinama La Provence. Slučaj se nastavlja, a presuda se očekuje kasnije tokom godine.

Sud je ranije ocijenio da su snimke nastale u krajnje intimnom trenutku i da životni prizor bračnog para nema nikakve veze s naslovnicom časopisa. Nakon toga je kraljvski par podnio tužbu protiv fotografa zbog kršenja prava na privatnost, a francusko pravosuđe otvorilo je preliminarnu istragu.