Showbiz
0

Brigitte Bardot na sudu radi blaćenja muslimana

Sarajevo-x.com
Nekadašnja francuska filmska zvijezda Brigitte Bardot otišla je u utorak na suđenje zbog vrijeđanja osjećaja muslimana. Ovo je ujedno peti put da se glumica tereti za raspirivanje rasne mržnje zbog kontraverznih komentara o islama i muslimanima.

Tužioci su tražili od pariških vlasti da sedamdesettrogodišnjem bivšem seks simbolu dodijele suspendovanu dvomjesečnu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 eura za optužbe na račun islamske zajednice, za koju tvrdi da uništava njenu zemlju i nameće svoje običaje.

Bardot je od 1997. godine četiri puta bila osuđivana i svaki put je morala platiti novčanu kaznu u iznosu od, najprije, 1.500 eura do, nedavno, 5.000 eura.

Tužilac Anne de Fontette se ovaj put sudu obratila tražeći oštriju kaznu nego inače. Dodala je i da je umorna od suđenja Brigitte Bardot.

Bivša zvijezda francuskog filma nije prisustvovala suđenju zato što se, kako tvrdi, ne osjeća dobro. Presuda se očekuje u narednih nekoliko sedmica.

Članovi francuske antirasističke grupe su se prošle godine žalili povodom komentara Bardotove na račun obilježavanja Kurban bajrama, a u pismu upućenom francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju. Ovo pismo je naknadno objavila njena fondacija.

U Francuskoj živi oko pet miliona muslimana. Riječ je o najvećoj evropskoj muslimanskoj zajednici, koja čini osam procenata od ukupne francuske populacije.

“Dosta mi je da budem pod pritiskom ove populacije koja uništava nas, naš zemlju i nameće svoje običaje”, izjavila je Brigitte Bardot.

Nekadašnja francuska zvijezda je ranije rekla da Francusku napadaju muslimani koji kolju ovce. Bardot je objavila knjigu u kojoj napada homoseksualce, imigrante i nezaposlene, a pisala je i o islamizaciji Francuske, prenosi Reuters.