Nova knjiga o porodici Obama
0

Brak Baracka i Michelle bio na rubu propasti

Sarajevo-x.com
Savršeni brak američkog predsjedničkog para Baracka Obame i Michelle već dugo je tema brojnih medija. Novinari budno prate svaki njihov korak, a nedavni izlazak bračnog para na večeru u New York pobudio je veliku pažnju javnosti. No, njihov zajednički život nije duvijek bio tako savršen, štaviše Barack i Michelle su bili na rubu razvoda, saznaje se iz nove knjige o američkom predsjedniku, koja će uskoro biti objavljena.

U knjizi nazvanoj 'Renegade' autora Richarda Wolffea govori se upravo o braku predsjedničkog para. Naime, 2000. godine njihov brak je bio na samom rubu propasti, zbog teške finansijske situacije u kojoj se pododica Obama nalazila kao i zbog Barackovog političkog angažmana od kojeg tada porodica nije mogla preživljavati.

"Njih dvoje su veoma malo razgovarali, a romantike uopšte nije bilo. Michelle je bila ljuta na Baracka zbog njegove sebičnosti i karijerizma, dok je on nju smatrao hladnom i nezahvalnom", piše Wolffe.

U to vrijeme Obama, kao senator države Illinois, bio je na samom početku svoje političke karijere.

Michelle je smatrala da je politika samo puko gubljenje vremena dok se Obama trudio da što više napreduje u svojoj karijeri.

Nevolje su krenule kada je Obama, jedva prikupivši novac za let u Los Angeles kako bi prisustvovao Konvenciji Demokratske stranke, otkrio da nije na popisu gostiju.

U to vrijeme par Obama je tek dobio prvu kćerku Maliau i Michelle je bila veoma ljuta na supruga koji traći svoje vrijeme 'trčeći za politikom' dok ona ostaje kod kuće i brine o bebi.

U knjizi se također nalaze i podaci o tome kako su se Michelle i Barack upoznali. Prva dama SAD-a je tada imala samo 18 godina i bila je ludo zaljubljena u sadašnjeg predsjednika.

Za porodicu Obama stvari su krenule nabolje tek od 2004. godine kada je Barack održao upečatljiv govor na Konvenciji demokratske stranke.

Nakon toga počelo je pripremanje za predsjedničke izbore 2008. godine. Barack je tada bio samo jedan od kandidata za koje se smatralo da nemaju nikakvu šansu da osvoje izbore. 'Renegade' je bilo tada kodno ime Baracka Obame, koje su mu dodijelile sigurnosne službe i upravo zbog toga se Richard Wolffe odlučio tako nazvati svoju knjigu.

Ipak Barack je uspio pobijediti na izborima i postati prvi afroamerički predsjednik. Sada su bračne razmirice samo prošlost u porodici Obama.