Pravna bitka
40

Brad Pitt tvrdi da mu ruski tajkun prijeti zbog vinograda kojeg je prodala Angelina Jolie

L. R.
Brad Pitt (Foto: EPA-EFE)
Brad Pitt (Foto: EPA-EFE)
Brad Pitt tvrdi da mu je ruski tajkun Yuri Shefler prijetio zbog spora oko vinograda, koji je u vlasništvu holivudske zvijezde.
Naime, Brad Pitt trenutno se na sudu bori protiv ruskog milijardera Yurija Sheflera i to zbog kontrole nad vinarijom Chateau Miraval, koju je glumac posjedovao s bivšom suprugom Angelinom Jolie.

Pitt pokušava poništiti ugovor, koji je napravila Angelina Jolie kada je putem svoje investicijske tvrtke Nouvel prodala dio vinarije Shefleru u vrijednosti 64 miliona dolara.

U novim sudskim dokumentima, Brad Pitt tvrdi da je Shefler nakon što je u tajnosti kupio Nouvel, jednostrano objavio saopštenje za javnost u kojem je najavio njihovo partnerstvo, a potom je zahtijevao da se par sastane radi dogovora.

"Shefler je lično poduzeo korake kako bi potaknuo svoje navodno partnerstvo s Pittom nakon što je transakcija zatvorena, pišući Pittu više puta kako bi ga natjerao da pristane", navodi se u pravnom dokumentu kojeg je nabavio američki The Sun.

Ove podatke podijelili su Pittovi advokati na Višem sudu u Los Angelesu, a ističu i kako je ugovor iz 2021. godine bio u suprotnosti sa obećanjem koje je dala Jolie.

Inače, Pitt je tužio Jolie u februaru 2022. godine zbog prodaje Nouvela i njegovih 50 posto udjela u Chateau Miraval. U septembru iste godine Nouvel je uzvratio protutužbom protiv Pitta, gdje traže 350 miliona dolara odštete.

U međuvremenu, sud u Luksemburgu je nedavno navodno dodijelio Pittu djelomičnu pobjedu kada je Shefleru oduzeo 10 posto njegovih dionica, čime je Pitt ponovno postao većinski dioničar.

Podsjećamo, Pitt i Jolie su 2008. godine kupili imanje od 1.300 hektara u Provansi, koja se nalazi u južnoj Francuskoj za 28,4 miliona dolara i tamo su se vjenčali 2014. godine. Iako su se razišli 2016. godine, još uvijek nisu finalizirali razvod.