Showbiz
0

Bono primljen u krug vitezova Britanskog carstva

Sarajevo-x.com
Frontmen legendarne irske rock grupe U2 i veliki humanitarac Bono, poslije Nove godine dobit će počasnu titulu viteza Britanskog carstva, ali s tim neće zaslužiti da ga i oslovljavaju sa “Sir”.

Bono, tj. Paul Hewson, rođen je u Dublinu i s obzirom da nije Britanac po nacionalnosti, neće uz navedene počasti dobiti titulu Sir-a.

Bonov glasnogovornik izjavio je kako je 46-godišnji pjevač veoma počašćen te da se nada da će mu ta titula otvoriti diplomatska vrata za njegovu kampanju povećanja pomoći siromašnim zemljama Afrike.

Tony Blair za ovu priliku je izjavio kako je Bonovo lobiranje natjeralo bogate države da povećaju pomoć Africi. “Nakon razgovora s vama znam koliko vam ovo znači. Također znam koliko ste odlučni u rješavanju problema u Africi i iznalaženju svih mogućih rješenja kako bi se oni prevazišli. Neumorno ste koristili svoj glas da govorite za Afriku.”, stoji u Blairovom pismu upućenom Bonu.

Osim Bona koji nije rođeni Britanac, titulu viteza do sada su dobili i njegov kolega Bob Geldof, Bill Gates, operski pjevač Placido Domingo, Steven Spielberg, Simon Wiesenthal i bivši gradonačelnik New Yorka Rudolf Giuliani.