Showbiz
0

Bono na udaru zbog neplaćanja poreza

Sarajevo-x.com
Bono
Bono
Zbog dugogodišnje borbe protiv globalnog siromaštva, lidera grupe U2 nazivaju i "Sveti Bono".

Međutim, na festivalu u Glastonburyju, koji će se održati od 22. do 26. juna, Bono će se suočiti sa optužbama za izbjegavanje plaćanja poreza, piše Daily Mail.

Demonstranti, aktivisti grupe "Art Uncut", organizirat će mirni protest i optužiti članove legendarne irske grupe da vješto izbjegavaju svoje obaveze prema državi.

Za vrijeme nastupa grupe U2 planiraju postaviti veliki transparent na kojem će stajati poruka "Bono, isplati". Negodovanje je izazvala ranija odluka članova grupe U2 da svoju produkciju, vrijednu desetine miliona funti, premjeste daleko od Irske. Ova odluka se u javnosti protumačila kao navodno izbjegavanje plaćanja poreza na prodaju ploča.

Glasnogovornik grupe "Art Uncut" kazao je da protesti neće biti nasilni, ali da neće ostati neprimijećeni.

"Bono tvrdi da se brine o siromašnima zemljama, a U2 se pohlepno upušta u izbjegavanje poreza, što predstavlja dodatni udarac na siromašne". Bono je bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir, a kraljica Engleske proglasila ga je vitezom za njegov dobrotvorni rad i aktivizam.

Lider grupe U2 stalno apeluje na političke lidere da lobiraju u korist zemalja u razvoju, a do sada je posjetio brojne siromašne zemlje kako bi ukazao na ljude koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Međutim, U2 je izazvao brojne kritike prebacivanjem dijela svojih poslova iz Irske u Holandiju, koja umjetnicima pruža velikodušne porezne olakšice.