U neobjavljenom intervjuu
0

Bob Dylan priznao ovisnost o heroinu

Sarajevo-x.com
Bob Dylan
Bob Dylan
Jedan od najvećih kantautora 20. stoljeća, Bob Dylan, je na vrhuncu svoje slave bio ovisnik o heroinu i razmišljao o samoubistvu, stoji u snimkama neobjavljenog intervjua koje je otkrio BBC.

Dylan je 1966. godine putovao avionom iz Nebraske za Denver s Robertom Sheltonom, kritičarem koji mu je pomogao u pokretanju karijere. Shelton je tada snimio spornu izjavu.

Muzičar, čiji se rad povezuje s američkim antiratnim i građanskim pokretima, priznao je da je dnevno trošio 25 dolara za heroin te da je razmišljao o samoubistvu skokom sa zgrade ili pucnjem u glavu.

Iako je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegovog vremena, te pjevao o ljubavi, nije vjerovao da će mu rad osigurati mjesto na nebu niti ga spasiti od "vatrene stihije".

Mick Brown, kritičar Daily Telegrapha, izjavio je: "Bilo je glasina da je tokom godina Dylan konzumirao heroin, ali ga nikad nisam čuo da govori o tome. Ovo je izvanredno".

Na snimkama, koje je su emitirane u programu BBC radija, Dylan, između ostalog, govori:

"Za mene smrt nije ništa. Priznajem da imam samoubilačkih poriva. Uradit ću to, čovječe. Ispalit ću si metak u glavu ili skočiti kroz prozor", prenosi britanski Telegraph.