|

Bob Dylan optužen za poticanje mržnje zbog izjave o Hrvatima

Bob Dylan optužen za poticanje mržnje zbog izjave o Hrvatima
24
F
FENA
3.12.2013. u 08:59
69
komentara
24

dijeljenja
Bob Dylan optužen za poticanje mržnje zbog izjave o Hrvatima Bob Dylan (Foto: AFP)
Američkog pjevača Boba Dylana francusko pravosuđe je optužilo za "uvredu" i "poticanje mržnje" protiv Hrvata zbog njegove izjave listu Rolling Stone u kojoj je Hrvate usporedio s nacistima, rekao je u ponedjeljak izvor iz pravosuđa.
Pjevač je saslušan i "optužen" prilikom njegove posjete Parizu sredinom novembra, gdje je održao nekoliko koncerata, a francuska ministrica kulture Aurelie Filippetti mu dodijelila orden Legije časti.

Dylan je saslušan po tužbi Predstavničkog vijeća hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) zbog njegovih izjava u razgovoru za časopis Rolling Stone od oktobra 2012. U tom je razgovoru, u kojem je bilo riječi o njegovom učešću u pokretu za prava crnaca, Dylan rekao da crnci mogu "osjetiti" rasiste, "baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate". O slučaju će suditi 17. odjel pariskog suda specijaliziran za medije. Ako sud utvrdi da je kriv suočit će se s novčanom i uvjetnom kaznom, navodi Reuters.

Na upit agencije AFP predstavnik firme Sony-BMG Music France, Dylanovog izdavača, rekao je da "ne zna ništa o tome". Odgovorni u CRICCF-u za sada nisu imali komentara, izvijestio je AFP. Britanski list The Guardian naveo je da je CRICCF, iako Francuska ima oštre zakone za govor mržnje, u svojoj izjavi rekao da traže samo izvinjenje.

"Nemamo ništa protiv časopisa Rolling Stone ili Boba Dylana kao pjevača. No ne možete hrvatske ratne zločince izjednačiti sa svim Hrvatima", izjavio je glavni tajnik CRICCF-a Vlatko Marić, naveo je list.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...