Showbiz
18

Billu Cosbyju će se suditi zbog seksualnog zlostavljanja, prijeti mu kazna od 10 godina zatvora

Klix.ba
Bill Cosby (Foto: EPA)
Bill Cosby (Foto: EPA)
Američki sud je naredio glumcu i komičaru Billu Cosbyju da se pojavi na suđenju zbog uptužbi za seksualno zlostavljanje, javlja BBC.

Sedamdesetosmogodišnji Cosby je optužen za drogiranje i zlostavljanje bivše zaposlenice Univerziteta Temple u njegovom domu u blizini Philadelphije 2004. godine.

Slučaj je ponovo otvoren prošle godine nakon što je više od 40 žena optužilo Cosbyja za slične stvari. Datum početka suđenja nije određen.

Cosby je na optužbe imao jednak odgovor te je tvrdio da su svi odnosi bili dobrovoljni s obje strane.

Policija je pročitala izjavu žene koja je optužila Cosbyja, a radi se o Andrei Constand, koja živi u Torontu.

"Rekla sam mu da ne mogu pričati, počela sam paničiti", izjavila je Constand 2005. godine nakon incidenta te je rekla da ju je Cosby seksualno zlostavljao nakon što joj je dao tri plave pilule. Rekla je da je osjetila vrtoglavicu te da nije mogla hodati.

Cosby je odgovorio da mu pomenuta žena nije rekla da prestane tokom odnosa. Uprkos tome, suočava se s optužbama za zlostavljanje u nekoliko američkih država.

Glumca je optužilo iše od 40 žena, ali je većina slučajeva zastarjela. Tužba na koju se odlučila Constand je jedina za koju Cosby mora odgovarati. Ukoliko bude osuđen, mogao bi dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina.

Constand tvrdi da je smatrala Cosbyja mentorom i prijateljem dok je nije seksualno zlostavljao. U optužnici se navodi da je Cosby insistirao da pije vino iako nije jela cijeli dan, kao i da popije pilule. Kada se javila vrtoglavica i nejasan vid, rekao joj je da legne i da se opusti. Nakon toga ju je dodirivao, a ona nije mogla da se pomjeri ni da govori.

Tužba iz 2006. godine je završena nagodbom, a Cosby je isplatio određenu sumu novca.