Odluka suda
10

Bill Cosby u kućnom pritvoru čeka konačnu presudu za seksualno zlostavljanje

Klix.ba
Bill Cosby (Foto: EPA-EFE)
Bill Cosby (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnja zvijezda američke televizije Bill Cosby proglašen je krivim za seksualno napastvovanje te će izricanje kazne dočekati u kućnom pritvoru, naredio je sudija Steve O'Neill.

Cosby (80) neće moći napustiti dom u Cheltenhamu, blizu Philadelphije, osim zbog konsultacija s ljekarom ili advokatima, a za to će trebati pismenu dozvolu pod uslovom da ostane u zoni Philadelphije, navedeno je u dokumentu koji detaljno donosi uslove njegovog pritvora. Morat će nositi elektronsku narukvicu.

Donesena je presuda u kojoj je navedeno da je Cosby drogirao i seksualno napastvovao bivšu košarkašicu Andreu Costand 2004. godine u svojoj kući.

Nekadašnja zvijezda popularne serije “Cosby Show” morat će se podvrgnuti sistemskoj procjeni prijetnje koju može predstavljati kao seksualni zlostavljač s obzirom da je proglašen krivim za seksualni zločin.

Iako je Cosby osuđen samo za napastvovanje, više desetaka žena optužilo ga je za zlostavljanje unazad više od 20 godina.

Prijeti mu maksimalno 30 godina zatvora. Datum objave njegove kazne još nije određen, ali mora biti poznat najkasnije 75 dana ili do polovine jula.