Suđenje 5. juna
2

Bill Cosby progovorio o tužbama za silovanje nakon dvije godine: Riječ je o rasizmu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Popularni komičar Bill Cosby kazao je kako neće svjedočiti na svom suđenju sljedećeg mjeseca u Pennsylvaniji gdje je optužen za seksualni napad, jer bi advokati mogli izvrnuti njegove riječi.

Bivša uposlenica Univerziteta Andrea Constand tvrdi da ju je 79-godišnji glumac drogirao i zlostavljao. Cosby je u prvoj izjavi nakon dvije godine, koju je dao za radio Sirisu-XM, sugerisao kako je razlog za ovakve optužbe rasizam.

Najmanje 50 žena je izašlo s optužbama da ih je Cosby seksualno zlostavljao, ali je optužen samo za slučaj Constande. Tvrdi kako su svi seksualni odnosi s tim ženama bili uz obostranu saglasnost.

"Kada se suočavate s ispitivanjem, unakrsnim ispitivanjem, stvore se više od dvije strane priče, nekada čak pet", kazao je dodavši kako su navodi u optužnici zli. Jedna od njegovih kćerki Ensa Cosby kazala je kako vjeruje u nevinost svog oca i da je rasizam odigrao veliku ulogu u ovom skandalu.

U optužnici se navodi kako je tada 31-godišnja Constanda posjetila Cosbyja 2004. godine na Univerzitetu Temple kako bi zatražila savjet o karijeri. Ona tvrdi kako joj je glumac dao tri plave pilule od kojih je izgubila osjećaj u nogama te je on tada počeo neprimjereno dirati. Dvije godine kasnije Cosby se nagodio s njom i dao joj je neutvrđenu sumu novca.

Ipak, otvorena je krivična istraga prošle godine nakon što je novoizabrani okružni tužilac najavio optužnicu protiv njega.

Nekada poznat kao Američki tata, Cosby je bio prvi Afroamerikanac koji je imao televizijski show u primetimeu. U 30-minutnom intervjuu kazao je kako je odlučio prekinuti šutnju zbog svih ljudi koji vjeruju da je nevin.

"Mislim da je došlo vrijeme da uradim nešto za ljude koji i dalje vjeruju u mene, koji se pitaju kako zvuči ono što imam reći, a suprotno je od navoda u magazinu The National Enquirer, koji su zanimljivi kada pišu o meni", kazao je.

Dvije godine se nije pojavljivao u javnosti, ali je najavio povratak odmah nakon završetka suđenja.

"Još uvijek osjećam da imam mnogo toga ponuditi u smislu pisanja i performansa", naglasio je.

Suđenje počinje 5. juna.